Rzeczpospolita: Według naukowców z Uniwersytetu Łódzkiego rośnie długość życia Polaków. Istnieje przepis na długowieczność?
Aleksandra Czarnewicz-Kamińska: Długość życia i zdolność komórek do namnażania się we właściwy sposób są zakodowane genetycznie. W momencie śmierci danej komórki na jej miejscu zawsze pojawia się następna o tej samej funkcjonalności – obojętnie, czy to będzie strup na ranie czy zrastająca się złamana kość. Starzenie się komórek polega na ich coraz mniej efektywnym powielaniu się.
Co przyspiesza ten proces?
Czynniki środowiskowe. Zanieczyszczenie środowiska, dieta, stres, używki. Na jedne mamy wpływ, na inne – nie. Wiadomo na przykład, że palenie papierosów i spożywanie alkoholu generuje powstawanie wolnych rodników tlenowych, a one powodują uszkadzanie i mutacje komórek, tym samym ich gorsze odtwarzanie się. Stres i niewłaściwa dieta również sprzyjają powstawaniu wolnych rodników.
Co więc nie zapewni nam długowieczności?