Bezwarunkowa zgoda organu antymonopolowego oznacza zielone światło dla przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad spółką Pini Polonia - największym i najnowocześniejszym w Polsce zakładem uboju trzody chlewnej i rozbioru mięsa wieprzowego.
Z uwagi na wielkość obrotów uczestników transakcja pierwotnie zgłoszona została do Komisji Europejskiej, jednak Komisja po przeprowadzeniu postępowania uwzględniła wniosek UOKiK i przekazała sprawę polskiemu organowi uznając, że planowana koncentracja ma wpływ na polski rynek, a UOKiK posiada odpowiednią wiedzę i doświadczenie do przeprowadzenia niezbędnych analiz stanu konkurencji na rynku.
Prawnicy Greenberg Traurig wykazali w toku postępowania, że transakcja nie ograniczy konkurencji na rynku wykorzystując przy tym obszerną analizę ekonomiczną i przedstawiając całokształt relacji rynkowych.
UOKIK wydał decyzję dopiero po przeprowadzeniu postępowania w tzw. II fazie przeznaczonej dla koncentracji szczególnie skomplikowanych. W trakcie postępowania konieczne było przeprowadzenie szerokiego badania rynku, które posłużyło do zebrania danych ekonomicznych w sprawie. W ramach badania UOKiK skierował zapytania do niemal 180 uczestników rynku - dogłębnej analizie poddane zostały m.in. relacje handlowe występujące na rynku produkcji, przetwórstwa i sprzedaży mięsa, a także pozycja rynkowa uczestników koncentracji oraz innych przedsiębiorstw. Jak podano w komunikacie UOKiK: „Analiza skutków koncentracji wykazała, że nie ograniczy ona konkurencji.
Smithfield Foods będzie musiał konkurować z innymi ubojniami, w związku z tym nie ma podstaw do obaw, że przedsiębiorcy będą zaniżać ceny skupu żywca, zwłaszcza, że ceny na krajowym rynku są transparentne.". Smithfield Foods był reprezentowany w przez zespół prawa konkurencji Greenberg Traurig kierowany przez Partnera Roberta Gago, wspieranego przez Starszych Prawników Radosława Pawluka oraz Ewę Tabor-Maciejewską, a także Prawników Martę Kownacką oraz Tomasza Denko.