Aktualizacja: 25.10.2018 21:11 Publikacja: 25.10.2018 21:00
Foto: Adobe Stock
W UE średnio 51 proc. ceny zakupu produktu żywnościowego inkasuje detalista, 28 proc. przetwórca, a 21 proc. trafia do rolnika. Od wielu lat rolnicy się skarżyli, że są na gorszej pozycji w negocjacjach z dużymi detalistami i apelowali o zmianę sytuacji. Komisja Europejska zleciła różne analizy, które potwierdzały obserwacje rolników, i próbowała zmian dobrowolnych. To jednak nie przyniosło efektu, stąd projekt dyrektywy zakazującej nieuczciwych praktyk w handlu. W czwartek stosunkiem głosów 428 do 170 dyrektywę poparł Parlament Europejski. Potrzebna jest teraz jeszcze zgoda większości państw członkowskich.
WPR musi dysponować odpowiednim i odrębnym budżetem, adekwatnym i proporcjonalnym do wyzwań i oczekiwań wobec ro...
Rok po masowych protestach rolniczych w UE rolnicy czują się pozbawieni wsparcia instytucji politycznych - wynik...
- Musimy wzmocnić rolników jako przedsiębiorców i innowatorów. Chcemy, by sektor rolny skoncentrował się na upra...
To było najważniejsze wydarzenie o tematyce rolniczej w trakcie kończącej się już polskiej prezydencji w Radzie...
– Ukraina przechodzi ten sam proces co wszystkie kraje kandydujące. KE oceni stan gotowości Ukrainy do przystoso...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas