Mniej rolników chce być eko

W 2014 roku, po raz pierwszy od dekady, zmalała w Polsce liczba rolników ekologicznych.

Publikacja: 09.09.2015 15:52

Mniej rolników chce być eko

Foto: Bloomberg

Na koniec ubiegłego roku było w Polsce ponad 25,4 tys. producentów rolnych. To o 6,1 proc. mniej niż przed rokiem. Do około 24,8 tys., z niespełna 26,7 tys. rok wcześniej spadła liczba certyfikowanych rolników - wynika z najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zwiększyła się natomiast liczba certyfikowanych przetwórni.

- Mamy do czynienia z małym dołkiem w rolnictwie ekologicznym. Jednak nie ma powodu do niepokoju, ponieważ jego efekty mogą być ostatecznie pozytywne dla branży – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Wprawdzie część rolników mogła zrezygnować z produkcji, ponieważ okazała się ona dla nich zbyt trudna czy też mieli problemy ze zbytem swoich produktów (sprzedawali je np. jako konwencjonalne, które są tańsze). Jednak wśród tych, którzy „wypadli ze statystyk" są też tacy, którzy zdobywali certyfikaty ekologiczne jedynie po to, aby pobierać dopłaty unijne do rolnictwa ekologicznego. Tak było m.in. z właścicielami plantacji orzechów laskowych.

W Polsce przybywa natomiast ekologicznych przetwórni. Na koniec ubiegłego roku było ich 484, o 77 proc. więcej niż rok wcześniej.

To efekt już nie tylko eksportu, ale także rosnącego popytu w kraju. Branża szacuje, że polski rynek żywności ekologicznej rozwija się w tempie 15–20 proc. rocznie. W tym roku jego wartość sięgnie 750 mln zł. Organic Farma Zdrowia, właściciel największej sieci delikatesów z naturalną żywnością. szacuje, że w 2017 r. wyniesie ona 1 mld zł.

Potencjał rozwoju rynku ekożywności jest duży, ponieważ jest wciąż niszowy. W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej udział produktów rolnictwa ekologicznego w całym rynku spożywczym wynosi od 2 do 6 proc. W Polsce w 2015 r. udział ten zbliży się do 0,3 proc.

Aby lepiej wykorzystać potencjał rynku żywności w Polsce, producenci ekologiczni powinni bardziej się integrować. Na razie zaledwie pół procent z nich należy do jednej z organizacji branżowych.

- Warto także, aby bardziej współpracowali z przetwórniami, co zapewni im rynek zbytu - uważa Maciej Bartoń. – Muszą również bardziej zadbać o promocję i zwiększanie świadomości konsumentów.

Jego zdaniem w łączeniu sił mogą pomóc środki unijne w nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, m.in. na rozwój spółdzielczości.

Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji
Rolnictwo
Kondycja polskiego rolnictwa, czyli czasem słońce, czasem deszcz
Rolnictwo
Rosyjskie ogórki udawały ukraińskie i trafiły przez Polskę na Litwę. Jest afera
Rolnictwo
FAO: kawa będzie droga. Amerykanie nie chcą nowych ceł
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Rolnictwo
Jaja są tak drogie, że Amerykanie przemycają je z Meksyku
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń