Aktualizacja: 09.05.2025 22:59 Publikacja: 29.12.2021 15:40
Foto: Bloomberg
Departamentu Rolnictwa USA oszacował, że Chiny przechowują w magazynach 69 proc. światowej kukurydzy, 60 proc. ryżu, 51 proc. pszenicy i ponad 30 proc. soi. W ciągu ostatniej dekady udział ten wzrósł o około 20 punktów procentowych. W 2020 roku Chiny zakupiły żywność za rekordową kwotę 98,1 miliarda dolarów, zwiększając import o 22 proc. w ciągu roku i 360 proc. w ciągu dekady.
Państwowe zapasy żywności w Chinach osiągnęły historycznie wysoki poziom, powiedział w listopadzie szef Krajowej Administracji Rezerw Zbóż Qin Yuyun. „Nasze rezerwy pszenicy pokrywają potrzeby na półtora roku” i dodał, że kraj „nie ma absolutnie żadnego problemu z żywnością”, cytuje portal finanz.ru
Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.
Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
– Ukraina przechodzi ten sam proces co wszystkie kraje kandydujące. KE oceni stan gotowości Ukrainy do przystoso...
Ceny na świecie głównych grup surowców spożywczych wzrosły w kwietniu głównie z powodu droższych zbóż, mięsa i n...
Setki pracowników gospodarstw towarowych zebrały się w Warszawie, by wyrazić swój sprzeciw wobec opieszałości KO...
Postępująca degradacja środowiska naturalnego oraz wpływ działalności człowieka na zmiany klimatyczne od lat bud...
Straty nawet 100 mln zł dziennie grożą producentom mleka, gdyby pryszczyca pojawiła się na Podlasiu. Cała branża...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas