Jeśli chodzi o warzywa, jest jeszcze gorzej - zepsuciu ulega bowiem ponad 20 proc. produktów - dodał dyrektor Urzędu ds. Przetwórstwa Produktów Rolnych Zhang Tianzuo podczas Forum Rozwoju i Innowacji Rolnictwa 2012, odbywającego się w Pekinie.
Ocenia on, że wstępne chińskie przetwórstwo produktów rolnych, obejmujące suszenie, przechowywanie i utrzymywanie w odpowiednim stanie świeżości, jest przestarzałe i wymaga natychmiastowej poprawy.
Od wielu lat rolnicy i wyspecjalizowane służby w sposób niewłaściwy konserwują ponad połowę wszystkich chińskich zbiorów zbóż. Niski poziom technologiczny i brak odpowiednich urządzeń do przechowywania produktów rolnych powodują przeciętne straty zbóż w wysokości 8-12 proc., a warzyw średnio 20 proc., przy czym liściastych - nawet 30 proc.
Z danych ministerstwa wynika, że zaledwie 60-70 proc. zebranych warzyw jest efektywnie wykorzystywanych.
Jeżeli przeliczy się straty na pieniądze, to suma wszystkich zmarnowanych produktów rolnych wynosi 300 mld juanów (około 157 mld zł), co w przeliczeniu na powierzchnię ziem uprawnych daje około 7 mln hektarów.