Reklama
Rozwiń
Reklama

Może zabraknąć orzechów włoskich

Różnie nazywane w poszczególnych językach, ale wszędzie traktowane są jako niezbędne do bożonarodzeniowych i noworocznych dań i wypieków świątecznych. Mowa oczywiście o orzechach włoskich. W tym roku jest ich mniej, niż zazwyczaj i to z kilku powodów.

Publikacja: 12.12.2021 15:19

Może zabraknąć orzechów włoskich

Foto: Roman Bosiacki

Pierwszy, to pogoda i pożary w Kalifornii, która jest ich największym producentem w USA, które z kolei są 2. na świecie po Chinach. Druga, ważniejsza, to zapchane porty. Amerykanie skarżą się, że w tej chwili nie mają już miejsca w magazynach. Tylko pod zakładami, w których obiera się i czyści orzechy włoskie pod Sacramento stoją kartony z orzechami o wartości 10 mln dolarów.

Czy zdążą dotrzeć do sklepów przed świętami? Wątpliwe. Na braki dostaw skarżą się już np. Niemcy, dla których orzech włoski w skorupce, to nieodzowny atrybut Bożego Narodzenia. Ale wiadomo, że kłopoty będą w całej Europie, w Ameryce Łacińskiej i Azji, chociaż nie w Chinach.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Bakalland sprzedany. Założyciel InPostu wśród nowych udziałowców
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Archiwum
Nazwy mają dziwne, ale potrawy są swojskie
Handel
Wigilia droższa, ale całe święta skromniejsze
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Reklama
Reklama