Reklama
Rozwiń
Reklama

Polacy jedzą wciąż mało pomidorów

Średnie spożycie pomidorów w naszym kraju jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej. Producenci stracili ważny rynek przez rosyjskie embargo, ale wiedzą, jak poprawić sytuację.

Aktualizacja: 02.06.2015 13:40 Publikacja: 02.06.2015 13:26

Polacy jedzą mało pomidorów

Polacy jedzą mało pomidorów

Foto: Bloomberg

- Producenci pomidorów szklarniowych, mimo wcześniejszych obaw, w dość niewielkim stopniu dotknięci byli embargiem w pierwszych miesiącach po jego wprowadzeniu – mówi „Rzeczpospolitej" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. – Powodem była mniejsza podaż pomidorów w Hiszpanii. Ceny pomidorów na jesieni 2014 r. nie obniżyły się więc istotnie w stosunku do roku poprzedniego.

Rosja zamknęła swoje granice dla m.in. unijnych owoców i warzyw na początku sierpnia 2014 r. W sezonie 2013/2014, czyli od lipca 2013 r. do czerwca 2014 r., za granicę trafiło 113 tys. ton polskich pomidorów spod osłon, z czego 43 proc. przypadło na rynek rosyjski.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Rolnictwo
Roboty w oborach. Wieś wchodzi w XXI wiek
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Rolnictwo
Komisja Europejska grozi Polsce procedurą za blokadę ukraińskiego zboża
Rolnictwo
Producenci tytoniu zablokują Warszawę. Protestują przeciwko likwidacji dopłat
Rolnictwo
Epidemia ptasiej grypy gwałtownie rozprzestrzenia się w Niemczech
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Rolnictwo
Jest nowa umowa handlowa z Ukrainą. Co z polskim embargiem?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama