Polacy jedzą wciąż mało pomidorów

Średnie spożycie pomidorów w naszym kraju jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej. Producenci stracili ważny rynek przez rosyjskie embargo, ale wiedzą, jak poprawić sytuację.

Aktualizacja: 02.06.2015 13:40 Publikacja: 02.06.2015 13:26

Polacy jedzą mało pomidorów

Polacy jedzą mało pomidorów

Foto: Bloomberg

- Producenci pomidorów szklarniowych, mimo wcześniejszych obaw, w dość niewielkim stopniu dotknięci byli embargiem w pierwszych miesiącach po jego wprowadzeniu – mówi „Rzeczpospolitej" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. – Powodem była mniejsza podaż pomidorów w Hiszpanii. Ceny pomidorów na jesieni 2014 r. nie obniżyły się więc istotnie w stosunku do roku poprzedniego.

Rosja zamknęła swoje granice dla m.in. unijnych owoców i warzyw na początku sierpnia 2014 r. W sezonie 2013/2014, czyli od lipca 2013 r. do czerwca 2014 r., za granicę trafiło 113 tys. ton polskich pomidorów spod osłon, z czego 43 proc. przypadło na rynek rosyjski.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Rolnictwo
Pesymizm w rolnictwie, co piąty chce odejść. Badanie Ipsos rok po protestach
Rolnictwo
Bruksela chce pomóc rolnikom. Pakiet ułatwień da 1,6 mld euro oszczędności
Rolnictwo
Unijni komisarze przyjechali do Polski. Padły ważne dla rolników deklaracje
Rolnictwo
Komisarz Hansen: 14 maja przedstawię pakiet upraszczający Wspólną Politykę Rolną
Rolnictwo
FAO: Ceny żywności na świecie znów poszły w górę. Spadły ceny olejów roślinnych