Reklama
Rozwiń

Barbara Wołk: Nie można mówić o bezpieczeństwie, nie uwzględniając bezpieczeństwa żywnościowego

Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.

Publikacja: 16.02.2025 14:02

Barbara Wołk: Nie można mówić o bezpieczeństwie, nie uwzględniając bezpieczeństwa żywnościowego

Foto: stock.adobe.com

W Polsce dwa miliony osób żyje w ubóstwie – także jeśli chodzi o jedzenie – a równocześnie ogromne ilości jedzenia trafiają na śmietniki. System faworyzuje korporacje, ignorując realne potrzeby ludzi i planety. Obecny system żywnościowy to globalna katastrofa. Rolnictwo odpowiada za blisko jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmiany klimatu, utraty bioróżnorodności i degradacji gleby. Model oparty na intensywnej hodowli zwierząt i nadmiernej konsumpcji mięsa nie tylko zanieczyszcza powietrze i wodę, ale również podważa nasze prawo do zdrowej żywności. Uznanie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych musi być traktowany jak priorytet dla bezpieczeństwa: zdrowotnego, środowiskowego i klimatycznego. 

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Publicystyka
Dariusz Lasocki: 10 powodów, dla których wstyd mi za te wybory
Publicystyka
Marek Kutarba: Czy polskimi śmigłowcami AH-64E będzie miał kto latać?
Publicystyka
Jacek Nizinkiewicz: Rząd Tuska prosi się o polityczny Ku Klux Klan i samozwańcze rasistowskie ZOMO
Publicystyka
Zuzanna Dąbrowska: Nastroje po wyborach, czyli samospełniająca się przepowiednia
Publicystyka
Marek Migalski: Jak prezydent niszczy państwo – cudy nad urną i rosyjskie boty