Reklama

Barbara Wołk: Nie można mówić o bezpieczeństwie, nie uwzględniając bezpieczeństwa żywnościowego

Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.

Publikacja: 16.02.2025 14:02

Barbara Wołk: Nie można mówić o bezpieczeństwie, nie uwzględniając bezpieczeństwa żywnościowego

Foto: stock.adobe.com

W Polsce dwa miliony osób żyje w ubóstwie – także jeśli chodzi o jedzenie – a równocześnie ogromne ilości jedzenia trafiają na śmietniki. System faworyzuje korporacje, ignorując realne potrzeby ludzi i planety. Obecny system żywnościowy to globalna katastrofa. Rolnictwo odpowiada za blisko jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmiany klimatu, utraty bioróżnorodności i degradacji gleby. Model oparty na intensywnej hodowli zwierząt i nadmiernej konsumpcji mięsa nie tylko zanieczyszcza powietrze i wodę, ale również podważa nasze prawo do zdrowej żywności. Uznanie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych musi być traktowany jak priorytet dla bezpieczeństwa: zdrowotnego, środowiskowego i klimatycznego. 

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Publicystyka
Estera Flieger: Nie rozumiem przeciwników polityki historycznej
Publicystyka
Zuzanna Dąbrowska: Polska z bronią u nogi
Publicystyka
Marek Migalski: Wścieklica antyprezydencka
Publicystyka
Antonina Łuszczykiewicz-Mendis: Indie – trzecia droga między USA a Chinami?
Publicystyka
Karol Nawrocki będzie koniem trojańskim Trumpa w Europie czy Europy u Trumpa?
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama