Pierwsze ziarna kakaowca trafiły do Europy blisko pół tysiąca lat temu, ale początkowo tylko najbogatszych stać było na ten egzotyczny przysmak, jakim była produkowana z nich czekolada. Obecnie stała się ona jednym z najpopularniejszych słodyczy na świecie i wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. A wraz z powiększającymi się dochodami społeczeństwa, popyt na czekoladowe wyroby stale rośnie.
To właśnie ten surowiec najbardziej zadziwił ostatnio analityków rynkowych. W tym roku ziarna kakaowca okazały się najszybciej drożejącym surowcem, prześcigając w tym polu ropę, złoto, srebro czy pallad. W pierwszym półroczu ich cena skoczyła o jedną trzecią, w efekcie czego w lipcu tona ziaren kakaowca kosztowała aż 2,5 tys. dol. Ten drastyczny wzrost spowodowany był rosnącym popytem na czekoladę, ale też obawami o podaż ziaren.