Włochy: Tegoroczne winobranie będzie trudne. Brak rak do pracy

Tegoroczne winobranie we Włoszech stoi pod dużym znakiem zapytania. Wszystko przez wyśrubowane normy sanitarne w związku z pandemią koronawirusa.

Aktualizacja: 30.07.2020 13:32 Publikacja: 30.07.2020 13:17

Włochy: Tegoroczne winobranie będzie trudne. Brak rak do pracy

Foto: Bloomberg

Co roku włoscy winiarze zatrudniają 110 tysięcy pracowników sezonowych z Bułgarii i Rumunii. Niestety w tych krajach wciąż trwa pandemia i wirus nie jest pod kontrolą. Włoskie władze wprowadziły więc bezwzględny wymóg 2 tygodni kwarantanny dla pracowników sezonowych z zagranicy. To oznacza dla właścicieli winnic poważne problemy.

Władze uzasadniają rozporządzenie ministerstwa zdrowia w sprawie obowiązkowej kwarantanny koniecznością niedopuszczenia do szerzenia się wirusa pochodzącego z krajów, gdzie poziom zakażeń jest wysoki.

Dla właścicieli włoskich winnic oznacza to, że wielu pracowników sezonowych po prostu zrezygnuje z wyjazdu.

Najbardziej zaniepokojeni o tegoroczny sezon winobrania są właściciele winnic i producenci wina Prosecco i Valpolicella w Wenecji Euganejskiej, ale także  innych regionach może zabraknąć rąk do pracy.

Coldiretti, związek branżowy włoskich rolników, apeluje do rządu o pomoc. Producenci domagają się bodźców finansowych i ograniczenia biurokracji, tak by przy zbiorach w tym roku mogli pracować studenci czy osoby pobierające świadczenia emerytalne. Do pracy chcą tez trudnić osoby przebywające na przymusowych urlopach z powodu kryzysu wywołanego pandemią a także wszystkich, którzy w związku z kryzysem potrzebują dodatkowej pracy i wynagrodzenia.

Dotychczas właściciele winnic sprowadzali pracowników z Rumunii i Bułgarii specjalnymi czarterami. Głownie dlatego, że nie byli w stanie znaleźć chętnych do pracy w winnicach Włochów. Za czartery płacili pracodawcy z własnej kieszeni.

Co roku włoscy winiarze zatrudniają 110 tysięcy pracowników sezonowych z Bułgarii i Rumunii. Niestety w tych krajach wciąż trwa pandemia i wirus nie jest pod kontrolą. Włoskie władze wprowadziły więc bezwzględny wymóg 2 tygodni kwarantanny dla pracowników sezonowych z zagranicy. To oznacza dla właścicieli winnic poważne problemy.

Władze uzasadniają rozporządzenie ministerstwa zdrowia w sprawie obowiązkowej kwarantanny koniecznością niedopuszczenia do szerzenia się wirusa pochodzącego z krajów, gdzie poziom zakażeń jest wysoki.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku