To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W piątek podała, że wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął w listopadzie 127,5 pkt., po wzroście o 0,5 proc. w stosunku do poziomu z października. I choć do rekordu z marca 2022 r., związanego z wybuchem pełnoskalowej wojny w Ukrainie (160,3 pkt.), mu daleko, to wspiął się na najwyższy poziom od kwietnia 2023 r.
FAO bierze pod uwagę pięć kategorii produktowych. Co popchnęło indeks w górę?
Czytaj więcej
Aż 83 proc. z nas wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. W okresie świąt w naszych koszach najczęściej lądują owoce i warzywa, mięso, zupy, pieczywo, nabiał, ryby i sałatki.
Mocna podwyżka cen olejów roślinnych
W listopadzie wyraźnie w górę poszedł wyznaczany przez FAO subindeks światowych cen olejów roślinnych. Sięgnął on 164,1 pkt., po wzroście o 11,4 pkt. czyli o 7,5 proc. w stosunku do października. To najwyższy poziom od lipca 2022 r.
Ceny oleju palmowego szły w górę szósty miesiąc z rzędu, głównie z powodu obaw o niższą niż oczekiwano globalną produkcję w obliczu nadmiernych opadów deszczu w Azji Południowo-Wschodniej. Oleje sojowy, rzepakowy i słonecznikowy drożały za sprawą utrzymującego się wysokiego popytu.