Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.

Od miesięcy ceny niektórych produktów żywnościowych na świecie znów pną się w górę. Drożeją oleje roślinne i produkty mleczne. Ceny masła rosną nieprzerwanie już od 14 miesięcy, w efekcie pobiły historyczny rekord.

Publikacja: 07.12.2024 08:20

Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.

Foto: Bloomberg

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W piątek podała, że wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął w listopadzie 127,5 pkt., po wzroście o 0,5 proc. w stosunku do poziomu z października. I choć do rekordu z marca 2022 r., związanego z wybuchem pełnoskalowej wojny w Ukrainie (160,3 pkt.), mu daleko, to wspiął się na najwyższy poziom od kwietnia 2023 r.

FAO bierze pod uwagę pięć kategorii produktowych. Co popchnęło indeks w górę?

Czytaj więcej

Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę

Mocna podwyżka cen olejów roślinnych

W listopadzie wyraźnie w górę poszedł wyznaczany przez FAO subindeks światowych cen olejów roślinnych. Sięgnął on 164,1 pkt., po wzroście o 11,4 pkt. czyli o 7,5 proc. w stosunku do października. To najwyższy poziom od lipca 2022 r.

Ceny oleju palmowego szły w górę szósty miesiąc z rzędu, głównie z powodu obaw o niższą niż oczekiwano globalną produkcję w obliczu nadmiernych opadów deszczu w Azji Południowo-Wschodniej. Oleje sojowy, rzepakowy i słonecznikowy drożały za sprawą utrzymującego się wysokiego popytu.

Wyższe ceny produktów mlecznych

Do 139,9 pkt., o 0,9 pkt., czyli 0,6 proc. poszedł w górę w listopadzie w porównaniu z październikiem subindeks cen produktów mlecznych. To przy tym poziom aż o 23,4 pkt., czyli o 20,1 proc., większy niż przed rokiem.

W listopadzie rosły ceny mleka w proszku, co miało związek przede wszystkim ze wzrostem popytu oraz z sezonowym spadkiem produkcji mleka w Europie Zachodniej. Masło drożało już czternasty miesiąc z rzędu bijąc dotychczasowy rekord cen. Dzieje się tak za sprawą silnego popytu, przy ograniczonych zapasach, szczególnie w Europie Zachodniej. W związku z ograniczoną dostępnością rosły też ceny sera.

Tańsze zboża

W minionym miesiącu subindeks cen zbóż obniżył się w stosunku do października o 3 pkt., czyli o 2,7 proc., do 111,4 pkt. To o 9,6 pkt., czyli o 8 proc., poniżej wartości z listopada 2023 r.

Globalne ceny pszenicy spadły w ujęciu miesięcznym z powodu zwiększonych dostaw z trwających już zbiorów na półkuli południowej i spodziewanych dobrych zbiorów w 2025 r. w związku z lepszymi warunkami upraw w niektórych głównych krajach eksportujących z półkuli północnej. Spadkom cen pszenicy sprzyjał też słabszy popyt międzynarodowy. Ceny kukurydzy nie zmieniły się, bo trend wzrostowy związany z silnym popytem w Brazylii i Meksyku równoważyła sprzyjająca zasiewom pogoda w Ameryce Południowej oraz słabszy popyt na dostawy z Ukrainy oraz trwające zbiory w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Nieznacznie spadły w listopadzie ceny jęczmienia i sorgo. Spadek popytu i zmiany kursów walutowych obniżyły też ceny ryżu.

Czytaj więcej

O przyszłości rynku spożywczego i handlu

Ceny mięsa w dół

W dół poszedł też w listopadzie subindeks cen mięsa. Zatrzymał się na poziomie 118,1 pkt., czyli o 0,9 pkt (0,8 proc.) poniżej notowania z października. Mimo to był o 6,6 pkt. (5,9 proc.) wyżej niż przed rokiem.

W poprzednim miesiącu taniało głównie mięso wieprzowe, którego ceny szły w dół. Wpływ na tę sytuację ma przede wszystkim duża podaż w krajach Unii Europejskiej i niski popyt globalny. Za sprawą wahań kursów walutowych, przy silnym popycie, nieznacznie taniało mięso baranie nieznacznie spadły w listopadzie, pod wpływem wahań walutowych pomimo silnego popytu międzynarodowego. Lekko w dół poszły też ceny mięsa drobiowego, na co wpływ miały duże dostawy na rynek z głównych regionów produkcyjnych.

Prawie nie zmieniły się natomiast ceny mięsa wołowego, bo choć w górę pchał je napędzany silnym popytem gwałtowny wzrost cen mięsa z Brazylii, to obniżały je niższe ceny australijskie związane ze spadkiem zakupów ze Stanów Zjednoczonych.

Cukier znów tanieje

Subindeks cen cukru spadł w listopadzie o 3,1 pkt. (2,4 proc.) w porównaniu z październikiem do 126,4 pkt., po dwóch kolejnych miesięcznych wzrostach. Indeks cen cukru znalazł się w ten sposób aż o 35 pkt. (21,7 proc.) poniżej poziomu sprzed roku.

Spadek cen w listopadzie przypisuje się rozpoczęciu sezonu tłoczenia w Indiach i Tajlandii, a mniejszym obawom o przyszłoroczne zbiory w Brazylii. Obniżkom sprzyjało też osłabienie brazylijskiego reala względem dolara amerykańskiego i niższe ceny ropy naftowej na świecie.

Przemysł spożywczy
Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego