Kosztowna "trucizna" w japońskich zupach instant. Luksus dla każdego

Ryba rozdymkowata jest w Japonii uważana za luksus, a danie z fugu - potencjalnie trującym przysmakiem może kosztować nawet 20 000 jenów (ponad 50 złotych) w ekskluzywnych restauracjach. Ale teraz odważni smakosze w Japonii mogą spróbować „fugu” za ułamek ceny, w postaci kubka zupy błyskawicznej.

Publikacja: 25.06.2024 22:37

„Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy z

„Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy zupy

Foto: Adobe Stock

Największy japoński producent makaronów instant Nissin Foods wypuścił na rynek nowy rodzaj zupy – tym razem o smaku ryby rozdymkowatej (fugu), rozszerzając swoją i tak już ogromną ofertę – informuje CNN. Makaron sprzedawany jest po 298 jenów (około 7,5 złotego). „Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy zupy. Nissin nie zdradził, w jaki sposób przygotowywany jest potencjalnie zabójczy składnik. Rzecznik Nissin powiedział CNN, że koncern nie planuje sprzedaży zup o smaku fugu poza Japonią.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA
Przemysł spożywczy
Potrzebna zrzutka 600 tys. na upadłość spółki Palikota. Pusta kasa i 1400 wierzycieli
Przemysł spożywczy
Masło na Wielkanoc będzie jeszcze droższe. Nawet 12 złotych
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”