Reklama
Rozwiń

Kosztowna "trucizna" w japońskich zupach instant. Luksus dla każdego

Ryba rozdymkowata jest w Japonii uważana za luksus, a danie z fugu - potencjalnie trującym przysmakiem może kosztować nawet 20 000 jenów (ponad 50 złotych) w ekskluzywnych restauracjach. Ale teraz odważni smakosze w Japonii mogą spróbować „fugu” za ułamek ceny, w postaci kubka zupy błyskawicznej.

Publikacja: 25.06.2024 22:37

„Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy z

„Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy zupy

Foto: Adobe Stock

Największy japoński producent makaronów instant Nissin Foods wypuścił na rynek nowy rodzaj zupy – tym razem o smaku ryby rozdymkowatej (fugu), rozszerzając swoją i tak już ogromną ofertę – informuje CNN. Makaron sprzedawany jest po 298 jenów (około 7,5 złotego). „Esencja” z ryby rozdymkowatej jest skondensowana w małej saszetce oleju, który dodaje się do bazy zupy. Nissin nie zdradził, w jaki sposób przygotowywany jest potencjalnie zabójczy składnik. Rzecznik Nissin powiedział CNN, że koncern nie planuje sprzedaży zup o smaku fugu poza Japonią.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement