Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych południowokoreańskiej firmy Samyang, twierdząc, że poziom kapsaicyny w nich zawarty może zatruć konsumentów.

Publikacja: 12.06.2024 11:20

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych

Foto: Adobe Stock

Trzy pikantne smaki linii instant ramen Samyang znikają z półek sklepów: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i Hot Chicken Stew.

Duńska agencja żywnościowa wydała ostrzeżenie, wzywając konsumentów do zwracania tych produktów do sklepów. Nie wiadomo, czy jakieś konkretne incydenty skłoniły duńskie władze do podjęcia działań – informuje BBC.

Czytaj więcej

Czemu świat uwiebia kuchnię koreańską? Zaczęło się od k-popu

Ramen za ostry, może powodować zatrucie

Duńska Agencja Weterynarii i Żywności poinformowała, że oceniła poziom kapsaicyny w jednym opakowaniu jako „tak wysoki, że stwarza ryzyko ostrego zatrucia konsumenta”. „Jeśli masz te produkty, powinieneś je wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione” — napisano w oświadczeniu. Podkreślono również, że dzieciom jedzenie tak ostrych produktów może zaszkodzić.

Decyzja agencji wywołała ożywioną dyskusję w internecie, a wielu miłośników pikantnego jedzenia zareagowało z rozbawieniem. Wielu twierdzi, że Duńczycy mają niską tolerancję na pikantne potrawy. „Miałem znajomego z Danii, który uważał, że krewetki w panierce bez smaku z odrobiną mielonego pieprzu są zbyt ostre. Nie dziwię się, że uważają ten ramen za truciznę” — to jeden z najbardziej lubianych komentarzy na forum ramenowym Reddit.

Czytaj więcej

Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

Koreański ramen za ostry dla Duńczyków

Nie jest jasne, czy makaron został wcześniej wycofany w jakimkolwiek innym kraju. Wygląda na to, że na świecie nie wydano żadnych innych ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa koreańskich zup instant.

Kapsaicyna to związek chemiczny zawarty w papryczkach chili, który powoduje uczucie pieczenia. Kiedy ludzie jedzą papryczki, kapsaicyna uwalnia się do śliny i wiąże się z receptorami w jamie ustnej.

Firma Samyang to duży południowokoreański producent żywności, który w latach 60. XX wieku wypromował się jako pierwsza firma w kraju, która stworzyła makaron instant.

Trzy pikantne smaki linii instant ramen Samyang znikają z półek sklepów: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i Hot Chicken Stew.

Duńska agencja żywnościowa wydała ostrzeżenie, wzywając konsumentów do zwracania tych produktów do sklepów. Nie wiadomo, czy jakieś konkretne incydenty skłoniły duńskie władze do podjęcia działań – informuje BBC.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Producent znanych paluszków nie zwolni pracowników po pożarze. Dostaną pełną pensję
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Przemysł spożywczy
Rosja przejęła producenta najpopularniejszej wódki. Bo pomagał Ukrainie
Przemysł spożywczy
Polskie kurczaki trafią na japońskie stoły. Japonia znosi bariery
Przemysł spożywczy
Polska wyrasta na dużego eksportera kawy
Przemysł spożywczy
Minister zdrowia Izabela Leszczyna: Wkrótce zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych nocą