Reklama
Rozwiń
Reklama

Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych południowokoreańskiej firmy Samyang, twierdząc, że poziom kapsaicyny w nich zawarty może zatruć konsumentów.

Publikacja: 12.06.2024 11:20

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych

Dania wycofała kilka pikantnych produktów ramenowych

Foto: Adobe Stock

Trzy pikantne smaki linii instant ramen Samyang znikają z półek sklepów: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i Hot Chicken Stew.

Duńska agencja żywnościowa wydała ostrzeżenie, wzywając konsumentów do zwracania tych produktów do sklepów. Nie wiadomo, czy jakieś konkretne incydenty skłoniły duńskie władze do podjęcia działań – informuje BBC.

Czytaj więcej

Czemu świat uwiebia kuchnię koreańską? Zaczęło się od k-popu

Ramen za ostry, może powodować zatrucie

Duńska Agencja Weterynarii i Żywności poinformowała, że oceniła poziom kapsaicyny w jednym opakowaniu jako „tak wysoki, że stwarza ryzyko ostrego zatrucia konsumenta”. „Jeśli masz te produkty, powinieneś je wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione” — napisano w oświadczeniu. Podkreślono również, że dzieciom jedzenie tak ostrych produktów może zaszkodzić.

Decyzja agencji wywołała ożywioną dyskusję w internecie, a wielu miłośników pikantnego jedzenia zareagowało z rozbawieniem. Wielu twierdzi, że Duńczycy mają niską tolerancję na pikantne potrawy. „Miałem znajomego z Danii, który uważał, że krewetki w panierce bez smaku z odrobiną mielonego pieprzu są zbyt ostre. Nie dziwię się, że uważają ten ramen za truciznę” — to jeden z najbardziej lubianych komentarzy na forum ramenowym Reddit.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

Koreański ramen za ostry dla Duńczyków

Nie jest jasne, czy makaron został wcześniej wycofany w jakimkolwiek innym kraju. Wygląda na to, że na świecie nie wydano żadnych innych ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa koreańskich zup instant.

Kapsaicyna to związek chemiczny zawarty w papryczkach chili, który powoduje uczucie pieczenia. Kiedy ludzie jedzą papryczki, kapsaicyna uwalnia się do śliny i wiąże się z receptorami w jamie ustnej.

Firma Samyang to duży południowokoreański producent żywności, który w latach 60. XX wieku wypromował się jako pierwsza firma w kraju, która stworzyła makaron instant.

Przemysł spożywczy
Eksport żywności z UE bije rekordy. Powodem głównie wzrost cen
Przemysł spożywczy
Wigilia znów droższa. Mniej karpia, więcej dań gotowych. Plus wizyta na jarmarku
Przemysł spożywczy
Jim Beam zamyka główną destylarnię. Amerykański bourbon w tarapatach
Przemysł spożywczy
Stock Spirits Group ma nowego szefa. Kto pokieruje znanym producentem alkoholi?
Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama