Rezerwy piątego na świecie eksportera przekroczyły w połowie 2023 r. 2 mld litrów, równowartość 2 lat produkcji — wynika z najnowszych danych. Część tego wina zaczyna się psuć, winiarze starają się sprzedawać za każdą cenę. — Jak długo mamy zbierać winogrona i tracić na tym pieniądze — zastanawiał się James Cremasco, winiarz czwartego pokolenia obserwując, jak jaskrawo żółte koparki wyrywają rzędy krzaków posadzonych przez jego dziadka koło miasta Griffith w południowo-wschodniej Australii — pisze Reuter.
Około dwóch trzecich australijskich winogron pochodzi ze starannie przygotowanych plantacji zakładanych w latach 50. przez włoskich imigrantów. Więksi producenci wina skupiają się na droższych trunkach, lepiej sprzedających się. Właściciele winnic wokół Griffits mają poważne trudności, nie zbierane owoce gniją na krzakach. — Kończy się pewna epoka — uważa Andrew Calabria, winiarz trzeciego pokolenia w firmie Calabria Wines. — Ludziom serce się kraje, gdy patrzą przez okno i widzą starte wyrwanych krzaków zamiast winnicy, którą pamiętali od zawsze — dodał. Niedaleko leżą góry powyginanych pni ponad miliona krzaków ze zlikwidowanych plantacji.
Czytaj więcej
Kryzys na rynku wina we Francji zmusił branżę do radykalnych działań. Do 31 maja zostanie wykarcz...
Najbardziej ucierpieli producenci czerwonych win. W regionach podobnych do Griffith ceny owoców zmalały w ubiegłym roku do przeciętnie 304 dolarów australijskich (200 USD) za tonę z 659 dolarów w 2020 r., do najniższego poziomu od niepamiętnych czasów — wynika z danych branżowej organizacji Wine Australia. Cremasco sprzedał swe grona za ponad 100 AUD/tona. W związku z prognozami dalszego spadku w tym roku rząd przyznał, że winiarze stoją wobec poważnych wyzwań i chce im pomóc, ale wielu zainteresowanych twierdzi, że mógłby zrobić więcej.
Dla zrównoważenia rynku i wywołania wzrostu cen trzeba by wykarczować jedną czwartą winnic w takich regionach jak w Griffith — uważa Jeremy Cass, szef tamtejszych winiarzy Riverina Winegrape Growers. To oznaczałoby likwidację ponad 20 mln krzaków na powierzchni 12 tys. hektarów, ok. 8 proc. łącznej powierzchni winnic w Australii.