Brytyjski sanepid ostrzega przed salmonellą w drobiu z Polski

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski – alarmuje brytyjska rządowa agencja Food Standards Agency.

Publikacja: 07.12.2023 13:04

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski

Foto: Bloomberg

Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA, która jest odpowiednikiem polskiego sanepidu, ostrzega konsumentów przed salmonellą zawartą w mięsie drobiowym importowanym z Polski. W środę opublikowała na portalu X (d. Twitter) wiadomość z alarmującymi grafikami. Informuje, że wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski. Agencja wyjaśnia na swojej stronie internetowej, że trwa dochodzenie, bo tym roku odnotowano już ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi wywołanej przez szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis, które powiązano z produktami drobiowymi, takimi jak mięso i jaja, importowanymi do Wielkiej Brytanii z Polski.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość