Reklama
Rozwiń

Roślinne mięso i mleko hitem w Polsce

Produkty alternatywne wobec zwierzęcych podbijają sklepy. To już 10 proc. rynku mleka i 15 proc. paczkowanego mięsa. Ceny są coraz bliższe wyrównania, więc coraz więcej konsumentów zmienia nawyki i sięga po nowości.

Publikacja: 03.04.2023 14:49

Roślinne mięso i mleko hitem w Polsce

Foto: Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu roślinne alternatywy dla produktów zwierzęcych przyjmowane były jako ciekawostka, która szybko zniknie z rynku. Teraz ich potencjał rośnie. Do tego stopnia, że producenci chcieli nawet odebrać im prawo do używania nazw zarezerwowanych dla produktów mięsnych, co się nie udało. Za to w przypadku roślinnego nabiału producenci nie mogą nazywać go mlekiem lub serem.

Sprzedaż mocno rośnie i zbliża się do 1 mld zł - wynika z raportu międzynarodowej organizacji Good Food Institute Europe (GFI Europe), która przeanalizowała dane NielsenIQ. Sprzedaż roślinnego mleka oraz serów wzrosła w ostatnim roku aż o 17 proc. Roślinne mięso uzyskało w Polsce udział ok. 15 proc. całego rynku mięsa paczkowanego w 2022 r., osiągając sprzedaż o wartości 176 milionów złotych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni