Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Rodziny w krajach UE wyrzuciły w 2020 r. do śmieci po 70 kg jedzenia na osobę w rodzinie. Była to ponad połowa ze zmarnowanych 127 kg żywności na mieszkańca — podał Eurostat

Publikacja: 30.10.2022 11:31

Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Foto: AdobeStock

Marnowanie żywności na świecie przyczynia się w 8-10 procentach do łącznych emisji gazów cieplarnianych — uważa Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), rozwiązanie kwestii marnowania żywności jest wyzwaniem dla Unii i dla całego świata — pisze Reuter.

Eurostat poinformował, że gospodarstwa domowe odpowiadają za 55 proc. całego marnowania żywności w Unii w pierwszym roku pandemii, pozostałe 45 proc. powstało w różnych etapach łańcucha dostaw. Firmami, które najbardziej przyczyniły się do tego byli producenci żywności i napojów (po 23 kg na statystycznego mieszkańca) i producenci surowców (14 kg). Na restauracje i firmy usługowe w zakresie żywienia przypadło po 12 kg na osobę, co dało udział 9 proc. Najmniej marnowali handel detaliczny i inni dystrybutorzy. Eurostat nadal bada wpływ lockdownów na te sektory.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Kawior podrożał w Rosji o 34 procent. Zapowiada się bardzo drogi Nowy Rok
Przemysł spożywczy
Nowa gorzelnia w Lublinie za ponad 200 milionów złotych
Przemysł spożywczy
Zmarł polski „król wędlin”. Założyciel znanych zakładów mięsnych miał 78 lat
Przemysł spożywczy
Konkurent sieci KFC zapowiada wielkie inwestycje w Polsce
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Materiał Promocyjny
Samodzielne prowadzenie księgowości z Małą Księgowością