Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 16.10.2025 17:53 Publikacja: 30.10.2022 11:31
Foto: AdobeStock
Marnowanie żywności na świecie przyczynia się w 8-10 procentach do łącznych emisji gazów cieplarnianych — uważa Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), rozwiązanie kwestii marnowania żywności jest wyzwaniem dla Unii i dla całego świata — pisze Reuter.
Eurostat poinformował, że gospodarstwa domowe odpowiadają za 55 proc. całego marnowania żywności w Unii w pierwszym roku pandemii, pozostałe 45 proc. powstało w różnych etapach łańcucha dostaw. Firmami, które najbardziej przyczyniły się do tego byli producenci żywności i napojów (po 23 kg na statystycznego mieszkańca) i producenci surowców (14 kg). Na restauracje i firmy usługowe w zakresie żywienia przypadło po 12 kg na osobę, co dało udział 9 proc. Najmniej marnowali handel detaliczny i inni dystrybutorzy. Eurostat nadal bada wpływ lockdownów na te sektory.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Z początkiem 2026 r. Grupa Żywiec zakończy produkcję w Browarze Namysłów. Zwolni pracowników i sprzeda sam zakła...
„Człowiek to najlepszy firewall” – to hasło tegorocznej konferencji Akademii cyberPEKAO – wydarzenia edukacyjnego zorganizowanego przez Bank Pekao S.A. Spotkanie było poświęcone jednemu z najważniejszych współczesnych wyzwań: jak budować odporność na cyberzagrożenia?
Sprzedaż większości kategorii trunków, w tym piwa, wódek spada, a coraz więcej konsumentów sięga po ich bezalkoh...
Holenderski producent piwa Heineken poinformował, że reorganizacja jego siedziby głównej w Amsterdamie wpłynie n...
Nazwy „stek, kotlet, kiełbasa, burger, hamburger” będą zarezerwowane dla produktów z mięsa. Jest też nowa defini...
Ludzie muszą ograniczyć jedzenie mięsa i cukru o połowę i jeść dwa razy więcej owoców i warzyw – przekonują auto...
Dziś wszystkie technologie, które będą pomagały przemysłowi w prognozowaniu i optymalizowaniu zużycia energii, są już dostępne. Redukcja strat i przestojów czy zwiększanie elastyczności systemu nigdy nie były prostsze – mówi Anna Nowak-Jaworska, prezeska Schneider Electric Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas