Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Rodziny w krajach UE wyrzuciły w 2020 r. do śmieci po 70 kg jedzenia na osobę w rodzinie. Była to ponad połowa ze zmarnowanych 127 kg żywności na mieszkańca — podał Eurostat

Publikacja: 30.10.2022 11:31

Unia Europejska marnuje dużo jedzenia

Foto: AdobeStock

Marnowanie żywności na świecie przyczynia się w 8-10 procentach do łącznych emisji gazów cieplarnianych — uważa Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), rozwiązanie kwestii marnowania żywności jest wyzwaniem dla Unii i dla całego świata — pisze Reuter.

Eurostat poinformował, że gospodarstwa domowe odpowiadają za 55 proc. całego marnowania żywności w Unii w pierwszym roku pandemii, pozostałe 45 proc. powstało w różnych etapach łańcucha dostaw. Firmami, które najbardziej przyczyniły się do tego byli producenci żywności i napojów (po 23 kg na statystycznego mieszkańca) i producenci surowców (14 kg). Na restauracje i firmy usługowe w zakresie żywienia przypadło po 12 kg na osobę, co dało udział 9 proc. Najmniej marnowali handel detaliczny i inni dystrybutorzy. Eurostat nadal bada wpływ lockdownów na te sektory.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt
Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?