Reklama

dr Witold Choiński: Schabowy droższy i z importu

Wieprzowina nie miała ostatnio dobrych lat w Polsce, w efekcie z eksportera staliśmy się jej importerem – mówi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Publikacja: 20.10.2022 03:00

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

Foto: mat. pras.

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło w połowie 2022 r. do najniższego poziomu od 70 lat. Nic dziwnego, że przeciętna cena skupu trzody we wrześniu była o 77 proc. wyższa niż rok wcześniej. To zaskoczenie? Co się dzieje?

Nie ma zaskoczenia. Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest zła od dość długiego czasu. Przez ostatnie trzy lata opłacalność produkcji wieprzowiny była bardzo niska, a właściwie w ogóle jej nie było.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama