Reklama
Rozwiń

Producenci uspokajają: cukru nie zabraknie i zapewne będzie tańszy

Ruszyła kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Wedle szacunków produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak nie tylko na potrzeby wewnętrzne, ale też na eksport.

Publikacja: 18.10.2022 14:16

Producenci uspokajają: cukru nie zabraknie i zapewne będzie tańszy

Foto: Adobe Stock

Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że w czasie trwającej do stycznia kampanii zostanie wyprodukowanych ponad 2 mln ton cukru. To mniej niż w sezonie 2021/22, gdy produkcja przekroczyła 2,3 mln ton. W dwóch wcześniejszych sezonach wahała się jednak wokół 2 mln ton. Polska jest przy tym samowystarczalna cukrowo, nawet w słabszych latach produkujemy więcej cukru, niż konsumujemy.

Produkcją cukru zajmują się u nas cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Grupa Spożywcza, Pfeifer & Langen Polska, Südzucker Polska oraz Nordzucker Polska. Cukier produkują w 17 cukrowniach. Buraki dostarcza do nich prawie 25 tysięcy polskich plantatorów. Rozpoczęcie obecnej kampanii w każdej z cukrowni zostało zaplanowane z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonów, tak aby zapewnić najbardziej efektywny przerób buraków.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni