Dobre wieści z rynku zbóż. Ceny żywności znów będą niższe?

Ze światowych rynków żywności docierają wreszcie lekko optymistyczne informacje. Chodzi o dobre prognozy dotyczące globalnej produkcji kukurydzy w sezonie 2021/2022.

Publikacja: 08.02.2022 21:00

Dobre wieści z rynku zbóż. Ceny żywności znów będą niższe?

Foto: Bloomberg

Zwrócił na to uwagę Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w swojej analizie dotyczącej tendencji na globalnym i krajowym rynku kukurydzy. Jest ona najważniejszym zbożem paszowym uprawianym w skali globalnej. Tymczasem prognozy amerykańskiego departamentu rolnictwa ze stycznia 2022 r. wskazują, że światowa produkcja kukurydzy w sezonie 2021–2022 będzie rekordowa. Globalne zbiory wyniosą 1,2 mld t.

Rekordowe zbiory

W poprzednim sezonie 2020–2021 było to 1,1 mld t, obecne prognozy są więc wyższe o 7,5 proc. Do rekordowych zbiorów ma się przyczynić przede wszystkim wyższa produkcja kukurydzy w Brazylii (o 32 proc.), na Ukrainie (o 39 proc.), w Rosji (o 8 proc.), USA i Argentynie (po 7 proc.) oraz w Chinach (o 5 proc.). Spośród liczących się producentów spadek zbiorów kukurydzy przewidywany jest jedynie w Indiach, gdzie produkcja zmniejszy się o około 5 proc., do 30 mln t.

Także zużycie kukurydzy w sezonie 2021–2022 może być rekordowe. Przy światowym zapotrzebowaniu na poziomie 1196 mln t (wzrost o 5 proc. sezon do sezonu) spodziewana produkcja na poziomie 1207 mln t spowoduje zwiększenie globalnych zapasów tego zboża o 4 proc., do 303 mln t.

Czytaj więcej

Ceny żywności poszły w górę. W 2022 r. będzie drożej

Wnioski? Poczekajmy

Czy wyższa produkcja kukurydzy może się przełożyć na jej niższe ceny, a w konsekwencji też na spadki cen mięsa i produktów mlecznych? Eksperci zalecają wstrzemięźliwość w ocenie styczniowych prognoz. – Amerykanie w swojej styczniowej prognozie zakładają istotny wzrost globalnej produkcji kukurydzy w stosunku do poprzedniego sezonu. Ale obniżyli oczekiwania względem tych z grudnia – zauważa Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Tłumaczy, że przyczyną ostrożniejszego podejścia były możliwe negatywne skutki wysokich temperatur i deficytu opadów w Ameryce Południowej, w tym w Brazylii. W ostatnich tygodniach gorszych warunków pogodowych doświadczyła również Argentyna. – Oba te kraje należą do czołówki dostawców kukurydzy na rynek światowy. Warto więc poczekać z wnioskami do kolejnych raportów i prognoz, gdzie już bardziej precyzyjnie powinien być ujęty wpływ pogody w Ameryce Południowej – mówi Rykaczewski.

Zwraca też uwagę na popyt. – Styczniowa prognoza wskazuje nie tylko na wysoki wzrost produkcji na świecie, licząc rok do roku, ale również na wzrost użycia. Uwagę zwracają Chiny, które odpowiadały za dużą część wzrostu popytu na zboża paszowe w ostatnim sezonie. I realizacja prognoz chińskiego importu pozostanie ważnym czynnikiem, oddziałującym na ceny kukurydzy w 2022 r. – tłumaczy ekspert Santander Bank Polska.

Polska na podium w UE

W Polsce kukurydzę zaczęto uprawiać stosunkowo niedawno. KOWR podaje, że pod koniec lat 90. XX w. powierzchnia zasiewów kukurydzy wynosiła około 100 tys. ha. Po naszym akcesie do UE popularność upraw kukurydzy zaczęła szybko rosnąć. W 2020 r. powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wzrosła do ponad 0,9 mln ha, co umożliwiło zebranie 6,8 mln t tego zboża. Wedle szacunków w zeszłym roku kukurydzą (łącznie na ziarno i kiszonkę) obsiano 1,7 mln ha, o 21 proc. niż rok wcześniej, przy czym powierzchnia zasiewów na ziarno wyniosła blisko 1 mln ha, co przełożyło się na rekordowe zbiory na poziomie około 7,5 mln t. W ten sposób Polska stała się trzecim producentem kukurydzy w UE (po Francji i Rumunii), z 11-proc. udziałem w unijnej produkcji.

KOWR zauważa, że zbiory kukurydzy w Polsce na ogół przekraczają zapotrzebowanie naszego rynku, co umożliwia eksport nadwyżek tego zboża na rynki zagraniczne.

Czytaj więcej

Kukurydziany rekord nad Wisłą

Zwrócił na to uwagę Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w swojej analizie dotyczącej tendencji na globalnym i krajowym rynku kukurydzy. Jest ona najważniejszym zbożem paszowym uprawianym w skali globalnej. Tymczasem prognozy amerykańskiego departamentu rolnictwa ze stycznia 2022 r. wskazują, że światowa produkcja kukurydzy w sezonie 2021–2022 będzie rekordowa. Globalne zbiory wyniosą 1,2 mld t.

Rekordowe zbiory

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił