Podczas III Międzynarodowej Etiopskiej Konferencji nt. Kawy zauważono, że eksport w sezonie 2013/14 był niższy niż ten z okresu 2010/11, kiedy to osiągnął ponad 196 tys. ton i przychód 842 mln dolarów. Oficjalne statystyki pokazują, że ilość kawy wyeksportowanej w ostatnim sezonie wynosiła 190 tys. ton.
- Musimy teraz złamać rekord przychodów z eksportu poprzez dostarczenie lepszej jakości produktu na globalne rynki – powiedział Teshome.
Etiopia chce sprzedawać więcej kawy - zdjęcia
Coroczna konferencja koncentruje się na temacie promowania i wzrostu jakości etiopskiej kawy.
Badania pokazują, że około 10 proc. kawy pozyskiwane jest wg starych praktyk zbierania ziaren z dzikich krzewów rosnących w lasach. 35 proc. pochodzi z częściowo pielęgnowanych dzikich krzewów, a 50 proc. produkowane jest na małych działkach, jako drugorzędny plon. Jedynie 5 proc. kawy produkowane jest na plantacjach specjalnie do tego przeznaczonych.