Ambitne plany eksportu kawy w Etiopii

Przynajmniej 1 mld dolarów rocznych przychodów z eksportu kawy wyznaczył za cel Mulatu Teshome, prezydent afrykańskiego kraju. Pomimo stałego wzrostu produkcji ziaren, Etiopia nie potrafi osiągnąć eksportu na poziomie 200 tys. ton.

Publikacja: 10.11.2014 13:43

Przynajmniej 1 mld dolarów rocznych przychodów z eksportu kawy wyznaczył za cel prezydent Etiopii.

Przynajmniej 1 mld dolarów rocznych przychodów z eksportu kawy wyznaczył za cel prezydent Etiopii.

Foto: Bloomberg

Podczas III Międzynarodowej Etiopskiej Konferencji nt. Kawy zauważono, że eksport w sezonie 2013/14 był niższy niż ten z okresu 2010/11, kiedy to osiągnął ponad 196 tys. ton i przychód 842 mln dolarów. Oficjalne statystyki pokazują, że ilość kawy wyeksportowanej w ostatnim sezonie wynosiła 190 tys. ton.

- Musimy teraz złamać rekord przychodów z eksportu poprzez dostarczenie lepszej jakości produktu na globalne rynki – powiedział Teshome.

Etiopia chce sprzedawać więcej kawy - zdjęcia

Coroczna konferencja koncentruje się na temacie promowania i wzrostu jakości etiopskiej kawy.

Badania pokazują, że około 10 proc. kawy pozyskiwane jest wg starych praktyk zbierania ziaren z dzikich krzewów rosnących w lasach. 35 proc. pochodzi z częściowo pielęgnowanych dzikich krzewów, a 50 proc. produkowane jest na małych działkach, jako drugorzędny plon. Jedynie 5 proc. kawy produkowane jest na plantacjach specjalnie do tego przeznaczonych.

Na konferencji przedstawiciele Stanów Zjednoczonych zapewniali, że są chętni do wspierania sektora kawowego w Etiopii.

- USA stara się pomóc zidentyfikować nowe rynki oraz prywatnych partnerów i inwestorów, również w naszym kraju – twierdzi Peter Vrooman, jeden z dyplomatów. – Naszym celem jest nie tylko zapewnienie rozwoju dla przemysłu kawowego w Etiopii, ale również polepszenie poziomu życia legionom małych plantatorów, przez co skorzystają ich rodziny – dodał.

Rok wcześniej za przykład do naśladowania został pokazany Wietnam, gdzie z hektara produkowano 2,2 tys. kg kawy. Wydajność Etiopii to tylko 400-600 kg z tego samego areału. Wtedy też na 2016 rok ustalono cel miliarda dolarów przychodu z eksportu.

Obecnie Etiopia eksportuje 24 odmiany kawy Arabica do ograniczonej liczby zagranicznych odbiorców. 70 proc. trafia do Japonii, Gruzji, Niemiec, Arabii Saudyjskiej, USA, Belgii i Francji.

 

Podczas III Międzynarodowej Etiopskiej Konferencji nt. Kawy zauważono, że eksport w sezonie 2013/14 był niższy niż ten z okresu 2010/11, kiedy to osiągnął ponad 196 tys. ton i przychód 842 mln dolarów. Oficjalne statystyki pokazują, że ilość kawy wyeksportowanej w ostatnim sezonie wynosiła 190 tys. ton.

- Musimy teraz złamać rekord przychodów z eksportu poprzez dostarczenie lepszej jakości produktu na globalne rynki – powiedział Teshome.

Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji