Tajna bałtycka inicjatywa wieprzowa

Republiki bałtyckie chcą utworzyć strefę handlu wieprzowiną z terenów, na których zarejestrowano afrykański pomór świń. Rozmawiają też z Polską.

Aktualizacja: 04.08.2015 07:26 Publikacja: 03.08.2015 22:00

Republiki bałtyckie chcą utworzyć strefę wzajemnego handlu wieprzowiną.

Republiki bałtyckie chcą utworzyć strefę wzajemnego handlu wieprzowiną.

Foto: Bloomberg

Estonia, Łotwa, Litwa i Polska mają prowadzić rozmowy o proponowanym przez organizacje hodowców utworzeniu specjalnej strefy handlu wieprzowiną z regionów, gdzie zarejestrowany został afrykański pomór świń (ASF), podała agencja BNS. Potwierdził to wiceminister rolnictwa Estonii Toomas Kawwaj. Rozmowy dotyczą tego, by kraje mogły między sobą handlować wieprzowiną z regionów, w których zarejestrowano pomór.

– Choć między państwami bałtyckimi jest ostra konkurencja, np. w handlu surowym mlekiem, to z wieprzowiną sprawa przedstawi się inaczej i jednakowe reguły mogłyby być w interesie wszystkich państw – twierdzi Estończyk. Dodaje, że jeżeli porozumienie zostanie osiągnięte, to będzie ogłoszone oficjalnie we wrześniu podczas posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa UE. Aby strefa powstała, potrzebna jest zgoda rady.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem