Reklama

Bakterie salmonella i coli w mięsie z Biedronki. Produkty są wycofywane ze sklepów

Ze sklepów sieci Biedronka znikają partie mięsa na kotlety z indyka oraz tatara wołowego. Sanepid wykrył w nich groźne bakterie Salmonella i Escherichia coli.

Aktualizacja: 15.10.2020 09:56 Publikacja: 15.10.2020 08:35

Bakterie salmonella i coli w mięsie z Biedronki. Produkty są wycofywane ze sklepów

Foto: Adobe Stock

dgk

Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) zostały wykryte w jednej z pięciu badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs", 250 g, numer partii: 02752 02751K termin przydatności do spożycia: 15.10.2020.

Producentem zakwestionowanej partii jest firma SOKOŁÓW S.A. z Sokołowa Podlaskiego (zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE). Mięso wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela sieci Biedronka.

Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, nie należy spożywać produktu z tej partii. Gdyby jednak doszło do spożycia produktu i u konsumenta wystąpią  niepokojące objawy, należy skontaktować się z lekarzem. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Sanepid powiadomił o wykryciu bakterii powiatowego lekarza weterynarii w Kole oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

To nie jedyny problem z mięsem w sklepach Biedronki. W mięsie z indyka na kotlety wykryto z kolei bakterię Salmonella spp., która także jest groźna dla zdrowia.

Reklama
Reklama

Dokładna nazwa zakwestionowanego produktu to: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs" Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g, numer partii: 2261003155, termin przydatności do spożycia: 17.10.2020

Producentem jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE).

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie wydał już decyzję o wycofaniu kwestionowanej partii produktu z obrotu oraz polecił przeprowadzenie kontroli zakładu Animex w Kutnie.  Zaplanował również pobór próbek urzędowych wymazów środowiskowych w kierunku Salmonella Spp. oraz pobór próbek produktu gotowego.

GIS ostrzega, by nie spożywać produktu z zakwestionowanej partii, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. Taka obróbka minimalizuje ryzyko zakażenia, nadal jednak jest możliwość przeniesienia bakterii z mięsa na ręce i inne produkty spożywcze. Również niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Zawody prawnicze
Notariusze zwalniają pracowników i zamykają kancelarie
Spadki i darowizny
Czy darowizna sprzed lat liczy się do spadku? Jak wpływa na zachowek?
Internet i prawo autorskie
Masłowska zarzuca Englert wykorzystanie „kanapek z hajsem”. Prawnicy nie mają wątpliwości
Prawo karne
Małgorzata Manowska reaguje na decyzję prokuratury ws. Gizeli Jagielskiej
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama