Ekorolnictwo nie uratuje planety

Czy ekorolnictwo uratuje planetę? Albo chociaż Unię Europejską? Lepiej, żeby nie próbowało tego robić. Wymagana przez Zielony Ład redukcja chemicznych środków ochrony roślin o 50 proc. uczyni rolnictwo UE zacofanym. A uprawy ekologiczne gorzej niż te konwencjonalne wpływają na globalną bioróżnorodność i klimat.

Publikacja: 14.06.2024 10:00

Żywność organiczna ma być lepsza dla zdrowia, w porównaniu z konwencjonalną, dzięki niższym stężenio

Żywność organiczna ma być lepsza dla zdrowia, w porównaniu z konwencjonalną, dzięki niższym stężeniom pestycydów oraz wyższym stężeniom witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych o działaniu przeciwzapalnym. W rolnictwie i żywności ekologicznej mało co jest jednak naprawdę takie, jakim się je marketingowo przedstawia

Foto: lightpoet/AdobeStock

Ekologiczne rolnictwo, nazywane też organicznym lub bio, przedstawiane jest jako przyjazne przyrodzie i środowisku, produkty z jego plonów zaś – zdrowsze i smaczniejsze. Czy taki marketing jest zgodny z prawdą? Badania i obserwacje wskazują, że nie do końca.

Rudolf Steiner – filozof, ezoteryk i twórca ekologicznego rolnictwa

Pozostało jeszcze 98% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: Sztuczna inteligencja zabierze nam pracę
Plus Minus
„Samotność pól bawełnianych”: Być samotnym jak John Malkovich
Plus Minus
„Fenicki układ”: Filmowe oszustwo
Plus Minus
„Kaori”: Kryminał w świecie robotów
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Plus Minus
„Project Warlock II”: Palec nie schodzi z cyngla