Reklama

Ekorolnictwo nie uratuje planety

Czy ekorolnictwo uratuje planetę? Albo chociaż Unię Europejską? Lepiej, żeby nie próbowało tego robić. Wymagana przez Zielony Ład redukcja chemicznych środków ochrony roślin o 50 proc. uczyni rolnictwo UE zacofanym. A uprawy ekologiczne gorzej niż te konwencjonalne wpływają na globalną bioróżnorodność i klimat.

Publikacja: 14.06.2024 10:00

Żywność organiczna ma być lepsza dla zdrowia, w porównaniu z konwencjonalną, dzięki niższym stężenio

Żywność organiczna ma być lepsza dla zdrowia, w porównaniu z konwencjonalną, dzięki niższym stężeniom pestycydów oraz wyższym stężeniom witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych o działaniu przeciwzapalnym. W rolnictwie i żywności ekologicznej mało co jest jednak naprawdę takie, jakim się je marketingowo przedstawia

Foto: lightpoet/AdobeStock

Ekologiczne rolnictwo, nazywane też organicznym lub bio, przedstawiane jest jako przyjazne przyrodzie i środowisku, produkty z jego plonów zaś – zdrowsze i smaczniejsze. Czy taki marketing jest zgodny z prawdą? Badania i obserwacje wskazują, że nie do końca.

Rudolf Steiner – filozof, ezoteryk i twórca ekologicznego rolnictwa

Pozostało jeszcze 98% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
podcast
„Posłuchaj Plus Minus” – Żyjemy w terrorze wolności
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Plus Minus
„K-popowe łowczynie demonów”: Dobro i zło, jakich nie znaliśmy
Plus Minus
„Samotność Janosika. Biografia Marka Perepeczki”: Mężczyzna na dwa tapczany
Plus Minus
„Cronos: Nowy Świt”: Horror w Hucie im. Lenina
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Plus Minus
„Peacemaker”: Żarty się skończyły
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama