Reklama
Rozwiń

Posłuchaj, Plus Minus: Żywieniowe koszmary Polaków. Od czerniny po robale

Czy czeka nas żywieniowa rewolucja? Jak historycznie zmieniało się to, co uważaliśmy za smaczne i co uważaliśmy za obrzydliwe? I jaką rolę w kwestiach kulinarnych odgrywają nasze aspiracje społeczne? O tym rozmawiają Michał Płociński i Hubert Salik.

Publikacja: 31.03.2023 13:52

Posłuchaj, Plus Minus: Żywieniowe koszmary Polaków. Od czerniny po robale

Foto: Konrad Siuda/Plus Minus

Rozmowa wprowadza do najnowszego numeru magazynu „Plus Minus”, sobotnio-niedzielnego wydania „Rzeczpospolitej”, w którym przyglądamy się kulturowym aspektom jedzenia. W końcu nie tylko w Polsce debatę publiczną rozpala pomysł wprowadzenia owadów na europejskie stoły.

W tekście otwarciowym Joanna Popko pokazuje szerszy kontekst tej dyskusji, przedstawiając krótką historię żywieniowych rewolucji. Jak rewolucje technologiczne zmieniały nasze stoły, a jak zmiany naszego jadłospisu zmieniały później cywilizacje? Od ognia, pierwszych upraw i hodowli, po włoszczyznę, szparagi, ziemniaki i w końcu znaczny wzrost spożycia mięsa.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka