Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 06.07.2025 10:23 Publikacja: 31.03.2023 13:52
Foto: Konrad Siuda/Plus Minus
Rozmowa wprowadza do najnowszego numeru magazynu „Plus Minus”, sobotnio-niedzielnego wydania „Rzeczpospolitej”, w którym przyglądamy się kulturowym aspektom jedzenia. W końcu nie tylko w Polsce debatę publiczną rozpala pomysł wprowadzenia owadów na europejskie stoły.
W tekście otwarciowym Joanna Popko pokazuje szerszy kontekst tej dyskusji, przedstawiając krótką historię żywieniowych rewolucji. Jak rewolucje technologiczne zmieniały nasze stoły, a jak zmiany naszego jadłospisu zmieniały później cywilizacje? Od ognia, pierwszych upraw i hodowli, po włoszczyznę, szparagi, ziemniaki i w końcu znaczny wzrost spożycia mięsa.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Wydawało się, że wraz z chaotycznym wycofaniem się amerykańskich wojsk z Afganistanu w 2021 r., neokonserwatyzm...
Francja w żadnym wypadku nie ma zamiaru proponować Polsce ochrony nuklearnej w stylu Stanów Zjednoczonych - mówi...
Body horrory trzymają się mocno. Teraz w „Brzydkiej siostrze” Norweżka Emilie Blichfeldt sięgnęła po baśń o Kopc...
„Super Boss Monster” przypomina, że chciwość nie popłaca. Ale czy zawsze?
Z perspektywy psychologii zbrodnia to interakcja pomiędzy sprawcą a ofiarą. W czym ta wiedza może pomóc?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas