Zamach na celebrytę

Zastrzelenie Stefana Martyki, radiowego piewcy komunizmu, wywołało histerię. Śledztwo nadzorowały asy UB. W maju 1953 roku, 60 lat temu, na zamachowcach, c...

Światło Jakuba Karpińskiego

Badacz, pisarz, człowiek wielkiej odwagi. Gdyby żył, miałby dziś zaledwie 73 lata

Żyd – polski patriota

Pragnę prosić o przebaczenie w imieniu Żydów, którzy wraz z innymi Polakami przyczynili się do umocnienia okupacji sowieckiej w Polsce. Nic mnie z nimi nie...

Statki na celowniku

Silne państwo do walki z piratami użyje sprawnie działających służb. W Nigerii nieźle sprawdzają się kraty, drut kolczasty i uzbrojeni najemnicy

"Plus Minus" poleca - Przycinanie suwerenności

O suwerenności m.in. Jadwiga Staniszkis. John Godson o miejscu na partię centroprawicową

Okno na świat

„W lusterku samochodu zobaczyłem / nagle bryłę katedry w Beauvais / rzeczy wielkie mieszkają w małych / przez chwilę” – pisał przed laty Adam Zagajewski. T...

Sułtan gitary i żubrówka

Mark Knopfler to wyjątkowa gwiazda: zamiast ekscesów lubi ciszę i spokój. Nie szczędzi też cierpkich słów branży muzycznej. Były lider Dire Straits zagra 8...

W poszukiwaniu minionego smaku

Proust niczego gotować ani nie umiał, ani nie musiał. Od tego była służba, ale to nie przeczy temu, że miał jedzenia wielką świadomość i posługiwał się nią...

W legowisku Lwa Pandższiru

Jak wyglądałby dziś Afganistan, gdyby Szach Masud nie zginął z rąk zamachowców 9 września 2001 r., na dwa dni przed uderzeniem Al-Kaidy w Stany Zjednoczone?

Kucharz na polu bitwy

Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji...

Gołąb to symbol mobbingu

Są ładne i milutkie, a przecież ludzie nie wnikają, jak wygląda życie pomiędzy tymi milusimi gołąbkami - mówi Andrzej Kruszewicz, ornitolog, dyrektor warsz...

Schabowy do lamusa

Jaki Polak będzie jadł surową rybę? Tylko ten z największymi aspiracjami i najlepszym zdaniem na swój temat. Sushi lubią Kuba Wojewódzki i – co wiedzą wtaj...

Apetyt z ekranu

Dziś gotowanie w telewizji oznacza show. Jeśli chcemy poznać nowy przepis, zdecydowanie częściej wybieramy Internet.

Do pracy by się szło

W przyszłości praca stanie się przywilejem dla nielicznych. Co począć z tymi, którzy jej nie dostaną? Najlepiej ich czymś zająć.