Chińska fabryka krowich klonów

W Chinach powstanie zakład produkujący sklonowane krowy na mięso. Ruszy w przyszłym roku. Produkcja — początkowo 100 tys. zwierząt rocznie, a docelowo ponad milion.

Aktualizacja: 24.11.2015 15:26 Publikacja: 24.11.2015 15:14

Fabryka klonów ma zaspokoić rosnący popyt bogacących się Chińczyków na wołowinę

Fabryka klonów ma zaspokoić rosnący popyt bogacących się Chińczyków na wołowinę

Foto: 123RF

Fabryka ma zaspokoić rosnący popyt Chin na wołowinę. Klonowane i hodowane w zakładach w Tiencin zwierzęta mają być „najwyższej jakości". Powstająca kosztem ok. 30 mln dolarów fabryka ruszy w 2016 roku. Oprócz krów będą tam klonowane również psy, a także inne zagrożone zwierzęta.

Przedsięwzięcie jest wspólnym pomysłem chińskiej BoyaLife oraz południowokoreańskiej Sooam. — Chiny są często określane jako kraj, w którym się kopiuje i imituje różne rzeczy — przekonywał dziennikarzy Xu Xiaochun z BoyaLife podczas konferencji prasowej. — Ale w klonowaniu będziemy globalnym liderem. Podążamy ścieżką, którą nikt jeszcze nie szedł. I mówię wam, ta sklonowana wołowina jest najlepszą wołowiną jaką jadłem — podkreślał Xu.

Koreńską Sooam kieruje natomiast... Hwang Woo-suk, skompromitowany naukowiec złapany na oszustwie właśnie przy klonowaniu. Mimo niewątpliwych umiejętności — klonował psy — jego reputacja runęła, gdy świat dowiedział się o fałszerstwie. Wyparły się go instytut i uczelnia w których pracował.

Fabryka klonów w Tiencin będzie zatem również produkowała psy policyjne — obdarzone wyjątkowym węchem i posłuszne. Posłużą do wykrywania narkotyków i materiałów wybuchowych, a także podczas akcji ratowniczych. Pomysłodawcy proponują również usługi klonowania prywatnym klientom. Wykonanie kopii pieska — żywego lub martwego — to koszt 100 tys. dolarów.

W Unii Europejskiej wykorzystywanie technik klonowania do produkcji zwierząt hodowlanych, a tym bardziej przeznaczonych do spożycia, jest zabronione. Przyczyną są obawy o stan zdrowia takich zwierząt — z reguły są one słabsze i bardziej chorowite. Wpływ spożywania mięsa sklonowanych zwierząt na zdrowie człowieka nie został określony.

Inaczej jest w USA, gdzie klonowanie zwierząt jest codzienną praktyką. Trudni się tym m.in. ViaGen, która zresztą licencjonuje technologię od Sooam. W Chinach działa też Bejing Genomic Institute (BGI) produkujący na potrzeby eksperymentów sklonowane, genetycznie zmodyfikowane zwierzęta. Wytwarza ok. 500 klonowanych świń rocznie — w porównaniu z budowaną fabryką w Tiencin to mała manufaktura.

Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji