Reklama

Jak zapobiec celiakii

Publikacja: 10.02.2011 00:17

Chleb

Chleb

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak Michał Walczak

Zablokowanie czynnika, który pobudza reakcję układu odpornościowego na bakterie jelitowe lub pewien rodzaj żywności, może zapobiec rozwojowi celiakii.

To choroba genetyczna polegająca na nietolerancji glutenu, białka zbóż. Jest ono zawarte w chlebie, ciastach, makaronach itd. Dlatego chorzy nie mogą ich jeść. Przestrzeganie diety bezglutenowej jest jedynym sposobem na trzymanie celiakii w ryzach.

Badania uczonych z Uniwersytetu w Chicago, o których informuje „Nature”, mogą skutkować opracowaniem nowej terapii tej choroby.

– Ustaliliśmy, że podwyższony poziom w jelicie cząsteczki białkowej o nazwie interleukina 15 może zapoczątkować rozwój celiakii u osób, które mają do niej genetyczne predyspozycje – tłumaczy dr Bana Jabri uczestnicząca w badaniach. – Jej zablokowanie może z kolei zapobiec chorobie, co udało się udowodnić na myszach.

Naukowcy wykazali również, że symptomy nietolerancji pokarmowej nasilają się po podaniu choremu kwasu retinowego, pochodnego witaminy A. Do tej pory sądzono, że ma on właściwości łagodzące zapalenie jelit.

Reklama
Reklama

Na celiakię cierpi ok. 1 proc. społeczeństwa.

Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Partnera
Zanim AI trafi do lekarza. Naukowcy tworzą narzędzie do oceny medycznych algorytmów
Nauka
Oto laureaci Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok
Nauka
Nagroda Nobla z fizyki w 2025 roku ukłonem w stronę całej dziedziny fizyki
Reklama
Reklama