Reklama

Jak zapobiec celiakii

Publikacja: 10.02.2011 00:17

Chleb

Chleb

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak Michał Walczak

Zablokowanie czynnika, który pobudza reakcję układu odpornościowego na bakterie jelitowe lub pewien rodzaj żywności, może zapobiec rozwojowi celiakii.

To choroba genetyczna polegająca na nietolerancji glutenu, białka zbóż. Jest ono zawarte w chlebie, ciastach, makaronach itd. Dlatego chorzy nie mogą ich jeść. Przestrzeganie diety bezglutenowej jest jedynym sposobem na trzymanie celiakii w ryzach.

Badania uczonych z Uniwersytetu w Chicago, o których informuje „Nature”, mogą skutkować opracowaniem nowej terapii tej choroby.

– Ustaliliśmy, że podwyższony poziom w jelicie cząsteczki białkowej o nazwie interleukina 15 może zapoczątkować rozwój celiakii u osób, które mają do niej genetyczne predyspozycje – tłumaczy dr Bana Jabri uczestnicząca w badaniach. – Jej zablokowanie może z kolei zapobiec chorobie, co udało się udowodnić na myszach.

Naukowcy wykazali również, że symptomy nietolerancji pokarmowej nasilają się po podaniu choremu kwasu retinowego, pochodnego witaminy A. Do tej pory sądzono, że ma on właściwości łagodzące zapalenie jelit.

Reklama
Reklama

Na celiakię cierpi ok. 1 proc. społeczeństwa.

Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama