Skąpo na talerzu – zdrowo dla mózgu

Naukowcy odkryli, dlaczego niskokaloryczna dieta korzystnie wpływa na umysł

Publikacja: 03.01.2012 17:11

Skąpo na talerzu – zdrowo dla mózgu

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Już dawno zaobserwowano, że skutkiem obfitej diety są choroby metaboliczne, między innymi otyłość i cukrzyca. Fizjolodzy zauważyli również, że wpływa ona niekorzystnie na mózg – spowalnia jego funkcjonowanie, sprzyja chorobom degeneracyjnym (parkinson, alzheimer), przyspiesza starzenie się mózgu.

Z drugiej strony dieta ograniczona, niskokaloryczna, wywołuje skutki odwrotne, sprawia, że neurony obumierają wolniej. Jednak ta wiedza, płynąca z doświadczenia, nie znajdowała naukowego wytłumaczenia.

Zespół, którym kieruje dr Giovambattista Pani z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Rzymie, odkrył, że za ten korzystny wpływ odpowiada białko o nazwie CREB1. Reguluje ono aktywność niektórych genów, m.in. genu wpływającego na takie funkcje mózgu jak zapamiętywanie, uczenie się, kontrola stanów lękowych oraz długowieczność.

Włoscy badacze przeprowadzili doświadczenie na myszach. Pożywienie o zmniejszonej o jedną trzecią liczbie kalorii przez pięć tygodni otrzymały zwierzęta normalne oraz zmodyfikowane genetycznie, których organizmy nie wytwarzały białka CREB1.

Okazało się, że tylko w jednej grupie, tej normalnej, wytwarzającej białko CREB1, niskokaloryczna dieta, zwierzęta były sprawniejsze umysłowo, szybciej rozpoznawały teren, lepiej zapamiętywały, a nawet były mniej agresywne. Wyniki eksperymentu publikuje amerykańskie prestiżowe pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences".

Włoscy naukowcy ustalili, że niskokaloryczna dieta nie zwiększa ilości białka CREB1, ale wzmaga jego aktywność w obrębie hipokampu – struktury zawiadującej pamięcią, znajdującej się w płacie skroniowym kory mózgowej.

– Spodziewamy się, że nasze odkrycie przyczyni się  do opracowania terapii i specyfików opóźniających proces starzenia się i degeneracji mózgu. Eksperyment dowodzi, że istnieje związek między złym metabolizmem prowadzącym do otyłości i cukrzycy a obniżeniem sprawności umysłowej. Być może uda się opracować leki aktywujące CREB1 bez uciekania się do ograniczania diety – powiedział dr Pani.

Już dawno zaobserwowano, że skutkiem obfitej diety są choroby metaboliczne, między innymi otyłość i cukrzyca. Fizjolodzy zauważyli również, że wpływa ona niekorzystnie na mózg – spowalnia jego funkcjonowanie, sprzyja chorobom degeneracyjnym (parkinson, alzheimer), przyspiesza starzenie się mózgu.

Z drugiej strony dieta ograniczona, niskokaloryczna, wywołuje skutki odwrotne, sprawia, że neurony obumierają wolniej. Jednak ta wiedza, płynąca z doświadczenia, nie znajdowała naukowego wytłumaczenia.

Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Nauka
Picasso w świecie biznesu. Dlaczego powstają korporacyjne kolekcje sztuki
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem