Dokonało tego specjalnie założone w tym celu International Barley Genome Sequencing Consortium i badacze z Uniwersytetu w Norwich. Zespołem kierował prof. Robbie Waugh. Wiadomość o tym zamieszcza prestiżowy brytyjski tygodnik naukowy Nature.

Jęczmień (Hordeum) jest czwartym zbożem na świecie pod względem wielkości produkcji. Początki jego uprawy sięgają VII tysiąclecia p.n.e (Bliski Wschód). Stosowany jest do wyrobu słodu używanego w browarnictwie (piwo i inne napoje), whisky, kasz a także - i przede wszystkim - jako pasza dla zwierząt, ponieważ w ten sposób zużytkowuje się trzy czwarte światowych zbiorów jęczmienia.

Tylko w Wielkiej Brytanii, roczna wartość produkcji słodu sięga 25 miliardów euro.

Poznanie genomu ułatwi uzyskiwanie nowych odmian odpornych na niekorzystne warunki klimatyczne, susze, zasolone gleby, niska temperaturę, krótki okres wegetacyjny, pasożyty, a także bardziej wydajnych. - Spodziewam się, że nasze osiągnięcie przyczyni się do wyhodowania odmian jęczmienia lepiej nadających się do warzenia piwa niż obecne - powiedział prof. Robbie Waugh.