Reklama
Rozwiń
Reklama

Wino aż do śmierci

W klinice uniwersyteckiej w Clermont-Ferrand we Francji, w oddziale dla osób objętych opieką paliatywną, chorym udostępniono... bar winny.

Publikacja: 06.08.2014 08:34

Personel szpitalny pracujący na wydziale paliatywnym zostanie specjalnie przeszkolony pod kątem tej

Personel szpitalny pracujący na wydziale paliatywnym zostanie specjalnie przeszkolony pod kątem tej nowej praktyki.

Foto: 123RF

- Rozumiem, że jest to decyzja, która może zdumiewać, ale z drugiej strony może zdumiewać, że pomysł ten został zrealizowany dopiero teraz — powiedziała dr Virginie Guastella, kierująca oddziałem.

Medycyna paliatywna dotyczy osób nieuleczalnie chorych, znajdujących się w terminalnym stadium. Celem działań paliatywnych (z łacińskiego pallium — płaszcz) nie jest powstrzymywanie choroby, bo na to już za późno, lecz poprawienie jakości życia osób w tej fazie. Uzyskuje się to przez złagodzenie objawów choroby, uśmierzenie bólu, wsparcie psychiczne, duchowe, „towarzyskie" itp.

Decyzja kliniki w Clermont-Ferrand wywołała liczne komentarze w środowisku lekarskim. Odnosząc się do zastrzeżeń, dr Virginie Guastella podkreśla, że jest to inny sposób myślenia o pielęgnowaniu drugiej osoby. Wychodząc z takiego założenia, broni ona prawa swoich pacjentów do sprawiania sobie przyjemności, nawet — a raczej zwłaszcza — u schyłku życia.

Wprawdzie dzieje się to w szpitalu, gdzie spożywanie alkoholu w zasadzie jest nie do pomyślenia, ale w tym szczególnym przypadku jednak odsuwa ono uciążliwą codzienność na drugi plan.

- Francuzi mają hedonistyczny stosunek do życia, jedzenie i wino traktują w sposób uprzywilejowany uznając je za szczególnie ważne dla kontaktów międzyludzkich. Dlaczego więc odmawiać tej przyjemności organoleptycznej, umilającej całe życie, w momencie kończenia życia? — pyta dr Virginie Guastella.

Reklama
Reklama

Jej zdaniem, można rozszerzyć to zagadnienie i rozpocząć bardziej ogólną dyskusję o jakości szpitalnego jedzenia, nieznośnym smaku szpitalnych „dań", a także o ich „niedorzecznym" wyglądzie.

Tak czy inaczej, pacjentom oddziału, którym kieruje lekarz o takich poglądach, personel pielęgniarski może przynosić butelki z dobrze zaopatrzonej piwniczki, w której w odpowiednich warunkach leżakują dobre wina, szampan, whisky ofiarowane szpitalowi przez rodziny pacjentów.

Personel szpitalny pracujący na wydziale paliatywnym zostanie specjalnie przeszkolony pod kątem tej nowej praktyki. Szkolenie przeprowadzi Catherine le Grand-Sebille, socjolog, antropolog a jednocześnie specjalistka w zakresie żywienia szpitalnego. Również ona od wielu lat utrzymuje, że „picie wina jest dobre aż do samego końca życia".

- Rozumiem, że jest to decyzja, która może zdumiewać, ale z drugiej strony może zdumiewać, że pomysł ten został zrealizowany dopiero teraz — powiedziała dr Virginie Guastella, kierująca oddziałem.

Medycyna paliatywna dotyczy osób nieuleczalnie chorych, znajdujących się w terminalnym stadium. Celem działań paliatywnych (z łacińskiego pallium — płaszcz) nie jest powstrzymywanie choroby, bo na to już za późno, lecz poprawienie jakości życia osób w tej fazie. Uzyskuje się to przez złagodzenie objawów choroby, uśmierzenie bólu, wsparcie psychiczne, duchowe, „towarzyskie" itp.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama