Mała czarna jak viagra

Kawa pozwala zachować zdrowe ciało i umysł. Oraz męskość.

Aktualizacja: 21.05.2015 21:12 Publikacja: 21.05.2015 20:56

Filiżanka kawy dziennie to przepis na zdrowie

Filiżanka kawy dziennie to przepis na zdrowie

Foto: 123RF

Mężczyźni, którzy piją kawę codziennie, obciążeni są prawie połowę mniejszym ryzykiem impotencji niż ci, którzy jej wcale nie używają.

Ale na tym dobroczynny wpływ kawy na męskie zdrowie się nie kończy. Od dawna wiadomo, że kawa redukuje ryzyko ataku serca, chroni przed demencją, a nawet rakiem skóry.

Aby nie mieć kłopotów z erekcją, wystarczy jedna lub dwie filiżanki napoju dziennie. I nie ma znaczenia, czy pijemy kawę parzoną czy instant. Kubek naturalnej kawy zawiera 140 mg kofeiny, natomiast rozpuszczalnej ok. 100 mg. To wystarczająca ilość. Ochronę przed innymi dolegliwościami dostajemy w pakiecie.

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Teksasu z udziałem 4 tys. mężczyzn dowiodły, że kawa zapobiega problemom z erekcją nawet u tych, którzy cierpią na nadciśnienie i mają nadwagę. Dlaczego? Badacze sugerują, że kofeina wpływa kojąco na stan naczyń krwionośnych doprowadzających krew do penisa. Ale jest i zła wiadomość: kawa nie pomaga mężczyznom cierpiącym na cukrzycę.

A przecież kawy nikt nie traktuje jak lekarstwa, ale jak napój, i to taki, którego się nie pije, lecz nim delektuje – jak sugeruje pewna reklama używki. A barista to nie zwykły barman, lecz mistrz ceremonii, który posiadł tajemną wiedzę, jak się parzy prawdziwą kawę. Podobnie jak kawiarka, która w dawnych dworkach wypełniała misję przygotowania naparu. Opis parzenia kawy w „Panu Tadeuszu" jest prawdziwym hołdem złożonym bezimiennym mistrzyniom i samej używce.

David Berman, filozof z Trinity College w Dublinie, bada wpływ kawy na pracę umysłu. Kawa – według niego – jest niezbędna do poznania świata i zachowania właściwych proporcji.

– Kiedy pijemy kawę, pochłaniamy kofeinę i stymulujemy umysł – mówi Berman.

Dlaczego tak jest? Berman uważa, że za stymulacją mózgu stoi charakterystyczny aromat powstający przy paleniu ziaren kawy. Nasz mózg uaktywnia się w odpowiedzi na ten zapach.

Są tysiące sposobów przygotowania kawy, począwszy od wypalania ziaren (które same w sobie też się różnią), na technice parzenia kończąc. Smak będzie różny, ale aromat zawsze jest taki sam.

Berman uważa, że preferowanie gorzkich lub aromatycznych smaków świadczy o różnicach psychologicznych między ludźmi. Na przykład ci, którym bardziej smakuje gorzka kawa, mają większe trudności ze zrozumieniem punktu widzenia drugiego człowieka. Przy filiżance kawy na pewno rzadziej zgodzą się ze swoimi rozmówcami niż ci, którzy preferują łagodniejsze smaki, ale bardziej aromatyczne.

Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne