Reklama

Jedzenie na ziemi - co z regułą pięciu sekund?

Naukowcy amerykańscy zbadali, po jakim czasie pożywienie, które przypadkiem spadnie na ziemię, zostaje skażone przez bakterie.

Aktualizacja: 20.09.2016 17:00 Publikacja: 20.09.2016 16:41

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Foto: 123RF

Jeśli jedzenie upadnie na podłogę, ale zostanie podniesione nie później niż w ciągu 5 sekund, unika zabrudzenia bakteryjnego i dlatego może być spożywane całkowicie bez obaw. Takie przekonanie jest szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie amerykańskim. Na przykład, sondaż przeprowadzony na Uniwersytecie Illinois wykazał, że myśli tak 56 proc. studentów i 70 proc. studentek. A jednak jest to przekonanie błędne, o czym informuje artykuł zamieszczony w „Applied and Environmental Microbiology".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama