Jedzenie na ziemi - co z regułą pięciu sekund?

Naukowcy amerykańscy zbadali, po jakim czasie pożywienie, które przypadkiem spadnie na ziemię, zostaje skażone przez bakterie.

Aktualizacja: 20.09.2016 17:00 Publikacja: 20.09.2016 16:41

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Foto: 123RF

Jeśli jedzenie upadnie na podłogę, ale zostanie podniesione nie później niż w ciągu 5 sekund, unika zabrudzenia bakteryjnego i dlatego może być spożywane całkowicie bez obaw. Takie przekonanie jest szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie amerykańskim. Na przykład, sondaż przeprowadzony na Uniwersytecie Illinois wykazał, że myśli tak 56 proc. studentów i 70 proc. studentek. A jednak jest to przekonanie błędne, o czym informuje artykuł zamieszczony w „Applied and Environmental Microbiology".

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie