Jedzenie na ziemi - co z regułą pięciu sekund?

Naukowcy amerykańscy zbadali, po jakim czasie pożywienie, które przypadkiem spadnie na ziemię, zostaje skażone przez bakterie.

Aktualizacja: 20.09.2016 17:00 Publikacja: 20.09.2016 16:41

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Foto: 123RF

Jeśli jedzenie upadnie na podłogę, ale zostanie podniesione nie później niż w ciągu 5 sekund, unika zabrudzenia bakteryjnego i dlatego może być spożywane całkowicie bez obaw. Takie przekonanie jest szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie amerykańskim. Na przykład, sondaż przeprowadzony na Uniwersytecie Illinois wykazał, że myśli tak 56 proc. studentów i 70 proc. studentek. A jednak jest to przekonanie błędne, o czym informuje artykuł zamieszczony w „Applied and Environmental Microbiology".

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi