Jedzenie na ziemi - co z regułą pięciu sekund?

Naukowcy amerykańscy zbadali, po jakim czasie pożywienie, które przypadkiem spadnie na ziemię, zostaje skażone przez bakterie.

Aktualizacja: 20.09.2016 17:00 Publikacja: 20.09.2016 16:41

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Reguła pięciu sekund nie ma podstaw naukowych - przekonują eksperymentatorzy

Foto: 123RF

Jeśli jedzenie upadnie na podłogę, ale zostanie podniesione nie później niż w ciągu 5 sekund, unika zabrudzenia bakteryjnego i dlatego może być spożywane całkowicie bez obaw. Takie przekonanie jest szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie amerykańskim. Na przykład, sondaż przeprowadzony na Uniwersytecie Illinois wykazał, że myśli tak 56 proc. studentów i 70 proc. studentek. A jednak jest to przekonanie błędne, o czym informuje artykuł zamieszczony w „Applied and Environmental Microbiology".

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne