Reklama
Rozwiń
Reklama

Co przypieczone, to niezdrowe

Szkodliwy akrylamid. Kobiety jedzące czipsy lub frytki podwajają ryzyko zachorowania na raka. Winna jest występująca w tych produktach substancja chemiczna

Publikacja: 04.12.2007 03:15

Co przypieczone, to niezdrowe

Foto: Fotorzepa, Filip Frydrykiewicz F.F. Filip Frydrykiewicz

Akrylamid jest substancją powstającą podczas pieczenia lub smażenia w wysokiej temperaturze niektórych potraw. To właśnie jemu zawdzięczamy kolor, przyjemny smak i zapach przysmażonych produktów. Ale naukowcy przekonują, że jedząc takie potrawy, narażamy zdrowie.

W przeprowadzonym przez naukowców holenderskich badaniu okazało się, że akrylamid znacznie podnosi ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka. U kobiet spożywających regularnie m.in. frytki, czipsy, przypiekane ziemniaki ryzyko nowotworów jajników i macicy rośnie aż dwukrotnie.Badania prowadzone przez zespół z Uniwersytetu Maas-tricht obejmowały 120 tys. osób, z czego ok. 62 tys. stanowiły kobiety. Śledzono ich zdrowie i zwyczaje żywieniowe przez ok. 11 lat. W tym czasie 327 spośród nich zachorowało na raka trzonu macicy, a 300 na nowotwory jajników.

Porównano ich dietę z dietą pań, które uniknęły raka. Okazało się, że kobiety chorujące na nowotwór częściej jadły potrawy zawierające akrylamid. Wystarczyło ok. 40 mikrogramów akrylamidu dziennie, co stanowi odpowiednik porcji frytek, opakowania czipsów, czy połowy pudełka biskwitów, by znacząco wzrosło ryzyko pojawienia się nowotworu.Analizy specjalistów z Uniwersytetu Maastricht publikuje „Cancer Epidemiology, Biomarker and Prevention”.

Informacje o szkodliwości tego związku chemicznego pojawiały się już wcześniej. W eksperymentach na szczurach naukowcy stwierdzili, że powoduje on nowotwory – m.in. piersi i płuc. Szwedzcy naukowcy, którzy jako jedni z pierwszych zainteresowali się działaniem akrylamidu, odkryli znaczne jego ilości w chrupkim pieczywie, płatkach śniadaniowych czy ciastkach. Badania specjalistów z Holandii są jednak pierwszym dowodem na to, że istnieje związek między spożywaniem przez ludzi akrylamidu a zachorowaniami na raka.

Niestety, akrylamidu nie sposób uniknąć, nawet stosując zdrową, odpowiednio zrównoważoną dietę. „Nowe badania potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia, że akrylamid jest rakotwórczą substancją. Ponieważ jednak powstaje on naturalnie w różnych potrawach, niemożliwe jest opracowanie zdrowej diety, w której nie będzie akrylamidu” – głosi oficjalne stanowisko brytyjskiej Food Standards Agency.

Reklama
Reklama

Co radzą naukowcy? Potrawy nie powinny być przypieczone. Czyli – raczej przysmażone na kolor jasnożółty, niż brązowy. Nie ma też pewności, czy za wszystkie przypadki nowotworów zarejestrowane przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht odpowiada akrylamid. – Nie jest łatwo oddzielić efekty jednego składnika diety od innych w przypadku badania zwyczajów żywieniowych zwykłych ludzi – pociesza dr Lesley Walker z Cancer Research UK.

Akrylamidu nie sposób uniknąć, nawet stosując zdrową, zrównoważoną dietę

Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama