Akrylamid jest substancją powstającą podczas pieczenia lub smażenia w wysokiej temperaturze niektórych potraw. To właśnie jemu zawdzięczamy kolor, przyjemny smak i zapach przysmażonych produktów. Ale naukowcy przekonują, że jedząc takie potrawy, narażamy zdrowie.
W przeprowadzonym przez naukowców holenderskich badaniu okazało się, że akrylamid znacznie podnosi ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka. U kobiet spożywających regularnie m.in. frytki, czipsy, przypiekane ziemniaki ryzyko nowotworów jajników i macicy rośnie aż dwukrotnie.Badania prowadzone przez zespół z Uniwersytetu Maas-tricht obejmowały 120 tys. osób, z czego ok. 62 tys. stanowiły kobiety. Śledzono ich zdrowie i zwyczaje żywieniowe przez ok. 11 lat. W tym czasie 327 spośród nich zachorowało na raka trzonu macicy, a 300 na nowotwory jajników.
Porównano ich dietę z dietą pań, które uniknęły raka. Okazało się, że kobiety chorujące na nowotwór częściej jadły potrawy zawierające akrylamid. Wystarczyło ok. 40 mikrogramów akrylamidu dziennie, co stanowi odpowiednik porcji frytek, opakowania czipsów, czy połowy pudełka biskwitów, by znacząco wzrosło ryzyko pojawienia się nowotworu.Analizy specjalistów z Uniwersytetu Maastricht publikuje „Cancer Epidemiology, Biomarker and Prevention”.
Informacje o szkodliwości tego związku chemicznego pojawiały się już wcześniej. W eksperymentach na szczurach naukowcy stwierdzili, że powoduje on nowotwory – m.in. piersi i płuc. Szwedzcy naukowcy, którzy jako jedni z pierwszych zainteresowali się działaniem akrylamidu, odkryli znaczne jego ilości w chrupkim pieczywie, płatkach śniadaniowych czy ciastkach. Badania specjalistów z Holandii są jednak pierwszym dowodem na to, że istnieje związek między spożywaniem przez ludzi akrylamidu a zachorowaniami na raka.
Niestety, akrylamidu nie sposób uniknąć, nawet stosując zdrową, odpowiednio zrównoważoną dietę. „Nowe badania potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia, że akrylamid jest rakotwórczą substancją. Ponieważ jednak powstaje on naturalnie w różnych potrawach, niemożliwe jest opracowanie zdrowej diety, w której nie będzie akrylamidu” – głosi oficjalne stanowisko brytyjskiej Food Standards Agency.