Dzieje się tak w przypadku stopu trzech pierwiastków: żelaza, telluru i siarki. Odkrycia dokonali japońscy badacze z NIMS – National Institute for Materials Science w Tsukuba.
Japońscy naukowcy od dwóch lat pracują nad uzyskaniem materiałów nadprzewodzących na bazie żelaza. Stop ten, poddawany swobodnemu oddziaływaniu powietrza przez wiele miesięcy, nabiera cech nadprzewodzących.
Gdy naukowcy zanurzyli ten stop w czystej wodzie, potem w czystym alkoholu etylowym, a nawet w mieszaninie alkoholu z wodą – rezultatów nie było.
Dopiero po zanurzeniu stopu na 24 godziny w czerwonym winie ponownie nabrał on właściwości nadprzewodzących. Powtórzenie eksperymentu z udziałem innych rodzajów wina, a także z innymi alkoholami wykazało, że zjawisko nie ma związku ze stężeniem alkoholu.
Również zanurzenie stopu w piwie, whisky i sake nadało mu właściwości nadprzewodzące, ale najlepiej nadaje się do tego czerwone wino.