Nadmiar sodu zawarty jest głównie w soli (chlorek sodu, sól kuchenna, NaCl). Jego nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego i w efekcie do chorób układu krążenia. Redukcja tego składnika w pożywieniu powinna następować od jak najmłodszych lat.
- Każdy dorosły człowiek powinien konsumować mniej niż dwa gramy chlorku sodu dziennie, co odpowiada pięciu gramom soli kuchennej. Dzieci powinny spożywać mniej soli, proporcjonalnie do ich wagi ciała i wydatkowanej energii - stwierdza komunikat WHO.
Chlorek sodu jest obecny w sposób naturalny w bardzo wielu produktach. Na przykład, 100 gramów mleka lub śmietany zawiera go 50 miligramów, 100 gramów jaj to 80 miligramów NaCl.
Najwięcej niepożądanej soli zawierają produkty spożywcze pochodzenia przemysłowego, gotowe dania. Chipsy, zamiast 100 mg zawierają 1500 mg NaCl. Już samo tylko zrezygnowanie z tego rodzaju "koktajlowych" przekąsek radykalnie zmniejszyłoby spożycie soli, zarówno u dzieci, młodzieży jak i u dorosłych.
W przeciwieństwie do sodu, Europejczycy i Amerykanie mają w diecie za mało potasu. WHO rekomenduje dzienną dawkę potasu na poziomie 3510 miligramów. W pierwiastek ten bogate są tak powszechnie dostępne warzywa jak pomidory, szpinak, kapusta, pietruszka, a także owoce - banany, daktyle, papaja.