Reklama
Rozwiń

Długi egzamin czekolady

Naukowcy sprawdzą, ?czy flawonoidy zawarte ?w czekoladzie rzeczywiście poprawiają zdrowie - pisze Krzysztof Kowalski.

Publikacja: 21.03.2014 07:50

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych.

Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadającymi intensywny kolor i ograniczającymi szkodliwy wpływ promieniowania. Występują m.in. w herbacie, winogronach i ziarnach kakao.

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie rozpoczęli badania na grupie 18 tys. osób – kobiet i mężczyzn – ze Stanów Zjednoczonych, finansowane przez The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) – oddział amerykańskiego National Institutes of Health. Pieniądze na te analizy przekazał także producent batonów Mars.

Na potrzeby tego eksperymentu stworzono drażetki zawierające dużą dawkę flawonoidów w bezsmakowej otoczce.

Uczestników doświadczenia, wybranych losowo z różnych grup i warstw społeczeństwa, podzielono na dwie grupy. W jednej mają połykać codziennie taką drażetkę przez cztery lata. Druga grupa, w podobny sposób, ma połykać placebo. Nikt spośród uczestników badania nie wie, co bierze do ust: prawdziwą drażetkę czy placebo. Co więcej, nie wiedzą tego także naukowcy.

– Po czterech latach  przekonamy się, czy drażetki zawierające ekstrakt z kakao skutecznie poprawiają zdrowie – wyjaśniła kierująca doświadczeniem dr JoAnn Manson.

Z poprzednich badań dr Manson wynika, że czekolada łagodzi ból. Eksperyment przeprowadzono na szczurach. U zwierząt karmionych czekoladą uczucie bólu zostaje stępione.

Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych.

Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadającymi intensywny kolor i ograniczającymi szkodliwy wpływ promieniowania. Występują m.in. w herbacie, winogronach i ziarnach kakao.

Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć