Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych.
Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadającymi intensywny kolor i ograniczającymi szkodliwy wpływ promieniowania. Występują m.in. w herbacie, winogronach i ziarnach kakao.
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie rozpoczęli badania na grupie 18 tys. osób – kobiet i mężczyzn – ze Stanów Zjednoczonych, finansowane przez The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) – oddział amerykańskiego National Institutes of Health. Pieniądze na te analizy przekazał także producent batonów Mars.
Na potrzeby tego eksperymentu stworzono drażetki zawierające dużą dawkę flawonoidów w bezsmakowej otoczce.
Uczestników doświadczenia, wybranych losowo z różnych grup i warstw społeczeństwa, podzielono na dwie grupy. W jednej mają połykać codziennie taką drażetkę przez cztery lata. Druga grupa, w podobny sposób, ma połykać placebo. Nikt spośród uczestników badania nie wie, co bierze do ust: prawdziwą drażetkę czy placebo. Co więcej, nie wiedzą tego także naukowcy.