Reklama

Nawarzyli piwa

Kalifornijski browarnik posłużył się prehistorycznymi drożdżami pobranymi z ambry, wydzieliny wieloryba - pisze Krzysztof Kowalski.

Aktualizacja: 08.04.2014 17:53 Publikacja: 08.04.2014 16:42

Nawarzyli piwa

Foto: Fotorzepa/Ryszard Waniek

Na pomysł takiego eksperymentu - w pogoni za oryginalnym smakiem piwa - wpadł Jason Osborne z towarzystwa paleontologiczno-geologicznego Paleo Quest. Postanowił użyć bardzo starych drożdży tkwiących w kawałkach ambry.

Ambra jest wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota. Często unosi się na powierzchni wody, jest wyrzucana na wybrzeża. Ze względu na swoje właściwości zapachowe, jest używana do komponowania najdroższych perfum.

Jason Osborne porozumiał się z piwowarem Jasonem Akerboomem z Lost Rhino Brewing Company. Obaj udali sie do Calvert Marine Museum w Maryland i tam pobrali próbki z kawałków ambry przechowywanuch w zbiorach. W sumie pobrali 20 próbek. praktycznie, składają się one w stu procentach z bakterii. Ale analiza wykazała, że jedna z próbek zawiera przefermentowane komórki, pochodza z wieloryba który żył 35 milionów lat temu. Okazało się, że są to drożdże z nieznanego podgatunku znanego gatunku Saccharomyces cerevisiae, uczestniczącego w biochemicznym procesie fermentacji jaka zachodzi podczas wytwarzania piwa. Bakterie te przetwarzaja cukier w alkohol.

Eksperymentatorzy postanowili ich użyć. Nowemu podgatunkowi nadali nazwę Saccharomyces cerevisia var protocetus (pochodzace z wieloryba). Piwo uzyskane przy ich pomocy nazwali Bone Dusters Paleo Ale.

W czasie eksperymentu, drożdże odżywiano specjalna mieszanką roslin, tę miksturę pozostawiono na kilka tygodni, aby fermentowała. Rezultat tego zabiegu czyli piwo o nazwie Bone Dusters Paleo Ale jest już kameralnie degustowane w kilku barach, natomiast - jak zapowiadają wynalazcy - 17 kwietnia ruszy produkcja na większą skalę. Będzie ono serwowane w Ashburn, w barach i restauracjach związanych z lokalnym browarem, a także w Waszyngtonie.

Reklama
Reklama

Smak tego piwa wynalazcy określili jako "bardzo belgijski". Mają oni zamiar wyprodukować jeszcze inne "paleopiwa", między innymi przy pomocy drożdży z mokradeł Great Dismal Swamp w Virginii.

Część dochodów ze sprzedaży paleopiwa będzie przekazywana na szkoły dla niepełnosprawnych.

Krzysztof Kowalski

Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama