Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Praca w sklepie spożywczym naraża pracowników na poważne ryzyko infekcji koronawirusem - ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 30.10.2020 13:28

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Foto: Adobe Stock

mk

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Leki i terapie
Duża zmiana w prywatnych gabinetach lekarskich. Od dziś recepty także na bezpłatne leki
Leki i terapie
Liczba aptek w Polsce spada. Sprawie przyjrzy się NIK
Leki i terapie
Jakie skutki uboczne powoduje Ozempic?
Leki i terapie
Onkolog: Chorzy na raka mogą już żyć latami
Leki i terapie
Katarzyna Kacperczyk: Pacjent to nie tylko leki i terapie