Reklama
Rozwiń
Reklama

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Praca w sklepie spożywczym naraża pracowników na poważne ryzyko infekcji koronawirusem - ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 30.10.2020 13:28

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Foto: Adobe Stock

mk

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Leki i terapie
Apteki coraz droższe i coraz dalej od pacjenta
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Leki i terapie
Więcej możliwości leczenia dla kobiet z chorobami nowotworowymi
Leki i terapie
„Historyczna” lista refundacyjna. 50 nowych terapii dla pacjentów
Leki i terapie
Popularny lek na otyłość a ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Leki i terapie
Seniorzy nadużywają leków za darmo. Poznaliśmy dane
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama