Ale chodzi tu o soczewicę, która należała – jak wynika z powyższego cytatu – do najstarszych podstawowych produktów spożywczych w całej środkowej Europie, ale w ostatnich czasach popadła w Rzeczypospolitej w niejakie zapomnienie. I właściwie tylko na wileńskich Kresach, gdzie kategoria polskości raczej nie wymagała radykalnych kryteriów, dania z soczewicy przetrwały do dziś w ścisłym kanonie regionalnych potraw.
Jedną z wielu form wykorzystania tego produktu są słynne soczewiaki, popularne na całej Litwie i Suwalszczyźnie. Podaję dziś przepisy w wariantach mięsnym i wegetariańskim, w wersji pieczonej i smażonej. Dla porównania zaś przepis z okolic Hrubieszowa, czyli nieco bardziej na południe, na przepyszne pierożki, też z soczewicą.
[srodtytul]soczewiaki[/srodtytul]
[b]farsz I:[/b]
250 g soczewicy