Cabernet sauvignon - porzeczkowo-jeżynowy zapach i smak, nuta papryki

Mieliśmy siedmiu samurajów, trzech tenorów, a nawet dziewięć i pół tygodnia, więc dlaczego by nie sześć szlachetnych odmian winogron?

Aktualizacja: 19.09.2014 10:42 Publikacja: 19.09.2014 10:40

Red

Od razu powiem, że poszczególni znawcy uważają, że to grupa 12, a może i 18 szczepów (zwanych również szczepami międzynarodowymi), ale na potrzeby dzisiejszego tekstu ograniczymy się do podstawowych sześciu.

Szlachetne odmiany to takie, które uprawia się w większości krajów, które są popularne i rozpoznawane przez konsumentów na całym świecie. Zatem dziś na początek nieco teorii. Przed państwem ?– czerwone: cabernet sauvignon, pinot noir i merlot, oraz białe: chardonnay, sauvignon blanc i riesling.

Cabernet sauvignon zwany jest czasem królem czerwonych winogron. ?W tej chwili to chyba najsłynniejsza odmiana na świecie, z której powstaje zarówno duża część najdroższych win świata, jak i świetne dostępne wina „codziennego użytku". Choć ta gruboskórna odmiana w zależności od terroir ofiarowuje nam bardzo różne wina, ich wspólnym mianownikiem jest porzeczkowo-jeżynowy zapach i smak, nuta papryki oraz wspaniała zdolność do długiego starzenia. Ale o cabernecie więcej za chwilę. Kolejny szczep – pinot noir, dający najlżejsze i najjaśniejsze czerwone wina o subtelnych nutach malin z żurawiną. Co ciekawe, ostatnią zwyżkę swojej popularności (szczególnie w Stanach Zjednoczonych) pinot noir odnotował po filmie Alexandra Payne'a „Bezdroża" z 2004 roku. ?I wreszcie merlot charakteryzujący się nutami czerwonych owoców, okrągły i zrównoważony ze swoimi nienachalnymi taninami. Konkurent caberneta, ale i wielki przegrany, bo zalani tanim ?i marnym merlotem zapominamy często, że to ta odmiana stoi za wieloma wybitnymi winami, ?nie mówiąc już o słynnym Château Pétrus.

Jeśli chodzi o szlachetne białe winogrona, to powiem tak – chardonnay to najpowszechniej uprawiana biała odmiana dająca pełne wina bogate i maślane (gdy są starzone ?w beczce) lub lekkie i owocowe (bez beczki). Sauvignon blanc o średniej kwasowości jest zielony i ziołowy, a wysokokwasowy pachnący riesling, rześki i cytrusowy, często miewa dziwne, jak na wino, nuty benzyny i oleju napędowego. Chcąc poruszać się w miarę swobodnie w świecie win, warto zapamiętać te podstawy.

Wróćmy do cabernet sauvignon. Uważa się, że najlepsze (i najdroższe) wina pochodzą z Bordeaux, a ściślej mówiąc, z Medoc. Najczęściej tutejsze châteaux dodają do caberneta również inne odmiany (przynajmniej 15 proc.), ale to wciąż cabernet stoi za ich charakterem, mocą oraz zniewalającą intensywnością. Ja chciałbym dziś jednak polecić coś bardziej przystępnego dla kieszeni, a jednocześnie o sprawdzonej jakości.

Od jakiegoś czasu wśród win francuskich mamy klasę Pays d'Oc IGP (Indication Géographique Protégée). Są to tak zwane wina regionalne, które muszą spełniać rygorystyczne warunki wielu kontroli jakości (począwszy od uprawy winorośli przez proces produkcji aż do walorów smakowych, a nawet warunków przechowywania). Na razie taki certyfikat dla swoich wyrobów uzyskało ?2700 francuskich winnic ?i producentów. Jednym z nich jest Maison André Goichot. Dlatego dziś otwieramy André Goichot Cabernet Sauvignon Pays d'Oc IGP. To eleganckie nowoczesne wino, które oddaje w swoim aromacie ?i smaku naturalne cechy winogron odmiany cabernet sauvignon. Podajemy je lekko ochłodzone, do temperatury 13–14 stopni. Taniny André Goichot Cabernet Sauvignon Pays d'Oc IGP sprawiają, że to wino idealne do tłustych potraw oraz tych zawierających naturalny smak umami (czyli taki „rosołowy") ?– z użyciem na przykład parmezanu i gruyère'a, grzybów lub pomidorów.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Od razu powiem, że poszczególni znawcy uważają, że to grupa 12, a może i 18 szczepów (zwanych również szczepami międzynarodowymi), ale na potrzeby dzisiejszego tekstu ograniczymy się do podstawowych sześciu.

Szlachetne odmiany to takie, które uprawia się w większości krajów, które są popularne i rozpoznawane przez konsumentów na całym świecie. Zatem dziś na początek nieco teorii. Przed państwem ?– czerwone: cabernet sauvignon, pinot noir i merlot, oraz białe: chardonnay, sauvignon blanc i riesling.

Pozostało 86% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"