Reklama

Bourgogne Côtes-d’Auxerre

Ostatnio czerpaliśmy pełnymi garściami z włoskich piwnic – chianti, bardolino, supertoskany, nebbiolo d'Alba. To wina idealne na tę porę roku. Ich nasycone, głębokie aromaty znakomicie komponują się z jesiennymi przysmakami na naszych stołach. Pora jednak na zmianę.

Publikacja: 15.10.2015 18:11

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Dziś udajemy się do Burgundii. Ten region rozciąga się wąskim pasem od Dijon aż za Macon lub nawet Lyon, jeśli do jego części oprócz Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Maconnais zaliczyć również Beaujolais. Na dźwięk słowa „Burgundia" winni entuzjaści odczuwają przyjemne podniecenie. Stąd bowiem pochodzą trunki uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Montrachet, La Tache, Chambertin, nie mówiąc już o Romanée-Conti – te kilka nazw z listy 33 burgundzkich grand cru powinien kojarzyć każdy, kto choć trochę interesuje się winem.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Kultura
Ekskluzywna sztuka w Hotelu Warszawa i szalone aranżacje
Kultura
„Cesarzowa Piotra”: Kristina Sabaliauskaitė o przemocy i ciele kobiety w Rosji
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Reklama
Reklama