Bourgogne Côtes-d’Auxerre

Ostatnio czerpaliśmy pełnymi garściami z włoskich piwnic – chianti, bardolino, supertoskany, nebbiolo d'Alba. To wina idealne na tę porę roku. Ich nasycone, głębokie aromaty znakomicie komponują się z jesiennymi przysmakami na naszych stołach. Pora jednak na zmianę.

Publikacja: 15.10.2015 18:11

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Dziś udajemy się do Burgundii. Ten region rozciąga się wąskim pasem od Dijon aż za Macon lub nawet Lyon, jeśli do jego części oprócz Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Maconnais zaliczyć również Beaujolais. Na dźwięk słowa „Burgundia" winni entuzjaści odczuwają przyjemne podniecenie. Stąd bowiem pochodzą trunki uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Montrachet, La Tache, Chambertin, nie mówiąc już o Romanée-Conti – te kilka nazw z listy 33 burgundzkich grand cru powinien kojarzyć każdy, kto choć trochę interesuje się winem.

Grand cru to ścisła czołówka i zaledwie niewielki procent produkcji burgundzkich winnic. To parcele o najlepszych parametrach, z unikalnym terroir, który w tym wypadku elegancko przelicza się na cenę za butelkę. Już mnisi z zakonu cystersów, którzy razem z benedyktynami przejęli od Rzymian pałeczkę w zakresie uprawy winorośli, zauważyli wyższość niektórych działek. Położyli tym samym podwaliny pod współczesny system klasyfikacji AOC – Appellation d'Origine Contrôlée.

Charakterystyczną cechą Burgundii jest niewiarygodne wprost rozdrobnienie własności ziemi. To pozostałość po decyzjach z czasów rewolucji francuskiej. Zdarza się, że parcela posiada kilkudziesięciu właścicieli, rekordzistka – podobno aż 80!

Zimą w Burgundii potrafi być naprawdę mroźnie, upalne lata nie szczędzą niespodzianek w postaci deszczu, a nawet gradu. Jednak nie przeszkadza to jednemu z bardziej kapryśnych i kłopotliwych w uprawie szczepów – pinot noir – właśnie tu wspinać się na wyżyny możliwości. Dlaczego tak jest, chyba nikt nie umie wyczerpująco wytłumaczyć. Najwyraźniej istnieje jakaś tajemna więź między ziemią, rośliną a umiejętnościami i sercem tutejszych winiarzy. Nie zrażają się wrażliwością pinot noir na wiosenne przymrozki ani podatnością na choroby i pleśń, przed którymi nie chroni ciasno upakowanych na kiści owoców ich cienka skórka. Burgundzkiego vigneron nie boli, że wino z pinot noir nie ma wielkiego koloru, jest dość przezroczyste i subtelne. Przyjmuje się, że aromatami charakterystycznymi dla tej odmiany są truskawki, wiśnia i żurawina.

Ale prawdziwą siłę i duszę pinot czerpie ze swojego terroir. Jeśli tylko zmienia się charakterystyka gleby, wino robi się zupełnie inne. Znawcy potrafią odróżnić pinoty z dwóch parcel odległych od siebie dosłownie o kilkaset metrów.

Królową Burgundii, jak nazywa ją Jancis Robinson, fenomenalny krytyk i posiadaczka najwyższego tytułu w zakresie wiedzy o winie – Master of Wine – jest Lalou Bize-Leroy. To filigranowa i elegancka starsza pani, która żelazną ręką rządzi między innymi słynną winnicą Domaine Leroy. Ale są też inne kobiety, których wiedza i wysiłek pracują na chwałę burgundzkich win.

Jedną z nich jest niewątpliwie Clotilde Davenne. Po ukończeniu studiów enologicznych pracowała najpierw za granicą, później już we Francji. Od 2004 r. produkuje własne wina. Czego się spodziewać po Bourgogne Côtes-d'Auxerre? Jak przystało na wino z północy regionu, jest wyraziste i czytelne. Ma ciekawy wiśniowo-malinowy posmak i dobrze ujarzmioną mineralność, która czasem psuje wyraz czerwonych win z Côtes d'Auxerre. Les Temps Perdus Bourgogne Côtes-d'Auxerre zasłużenie zdobyło wiele nagród, dlatego będzie również ozdobą waszej domowej winnej piwniczki.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Dziś udajemy się do Burgundii. Ten region rozciąga się wąskim pasem od Dijon aż za Macon lub nawet Lyon, jeśli do jego części oprócz Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Maconnais zaliczyć również Beaujolais. Na dźwięk słowa „Burgundia" winni entuzjaści odczuwają przyjemne podniecenie. Stąd bowiem pochodzą trunki uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Montrachet, La Tache, Chambertin, nie mówiąc już o Romanée-Conti – te kilka nazw z listy 33 burgundzkich grand cru powinien kojarzyć każdy, kto choć trochę interesuje się winem.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Materiał Promocyjny
BaseLinker uratuje e-sklep przed przestojem
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Kultura
Holandia: Dzieło sztuki wylądowało w koszu. Pomylono je ze śmieciami
Sztuka
Otwarcie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie coraz bliżej
Kultura
Jubileuszowa Gala French Touch La Belle Vie! w Warszawie
Kultura
Polskie studio Badi Badi stworzyło animację do długo wyczekiwanej w świecie gamingu gry „Frostpunk 2”