Reklama

Surowa ryba w natarciu

W odróżnieniu od surowego mięsa, które w formie tatara zajmuje istotne miejsce na naszych stołach, surowa ryba dość długo przebijała się przez barierę uprzedzeń Polaków.

Aktualizacja: 11.02.2017 15:39 Publikacja: 10.02.2017 23:01

Ceviche można już znaleźć w kartach warszawskich restauracji

Ceviche można już znaleźć w kartach warszawskich restauracji

Foto: shutterstock

Pierwszy sushi bar w Polsce powstał już w 1991 roku, ale musiało minąć prawie 15 lat, by nad Wisłą nastała era sushi. Dziś boom na sushi powoli przechodzi do historii. Klasyczne sushi bary zaczynają świecić pustkami, niektóre przekształcają się w restauracje japońskie czy japońsko-koreańskie. Szczęśliwie dla miłośników surowego tuńczyka, łososia i serioli, sashimi i tatar z ryb nie tylko nie zniknęły z menu, ale sprawiły, że surowa ryba znalazła trwałe miejsce na naszych stołach. Dziś do boju ruszyły przeróżne „koncepty" restauracyjne. Tatar z łososia podają nie tylko w wytwornych restauracjach, lecz również nadmorskich sezonowych barach, jak choćby w słynnym Śledziu i Paście w Jastarni.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
Tajemniczy Pietras oszukał nowojorską Metropolitan na 15 mln dolarów
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Reklama
Reklama