Bartosz Urbaniak, BNP Paribas: Kapitał spekulacyjny porzuca żywność. W ceny bije wojna

Podwyżki stóp ciągną w dół ceny żywności – mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Food&Agro BNP Paribas na Europę Środ.-Wsch. i Afrykę.

Publikacja: 23.02.2023 03:00

Dariusz Iwanski

Dariusz Iwanski

Foto: Dariusz Iwanski phone:601362305

Styczeń był dziesiątym z rzędu miesiącem spadku cen żywności na rynkach światowych. Ich wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks pobił historyczne rekordy zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie. Skąd spadki cen?

Spada przede wszystkim jeden z komponentów indeksu światowych cen żywności wyznaczanego przez FAO – tłuszcze roślinne. Ich subindeks i ceny spadły znacząco poniżej poziomu sprzed wybuchu wojny w Ukrainie. Pozostałe subindeksy: zbóż, mięsa, produktów mlecznych i cukru, też spadają, ale wyjąwszy produkty mleczne, są powyżej notowań sprzed wybuchu wojny. A ich ceny już wcześniej były bardzo wysokie.

Pozostało 93% artykułu

Twoje źródło rzetelnych informacji w czasie wyborów.

Relacje na żywo, analizy, cotygodniowe sondaże oraz komentarze.

Dostęp do serwisu rp.pl, w tym artykuły z Rzeczpospolitej i Plus Minus.
Możesz zrezygnować w każdej chwili.

15 PYTAŃ DO PARTII O PROGRAM
Bezpartyjni Samorządowcy o gospodarce. Mocne „nie” w ważnych kwestiach
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Gospodarka
Przyjaźń Polski z Ukrainą zmienia się w wojnę handlową
Gospodarka
Wojna na embarga może zrujnować relacje Polski i Ukrainy
Gospodarka
prof. Jan Garlicki: Nie poświęcamy wystarczająco dużo uwagi własnym decyzjom
Gospodarka
Ukraina proponuje zbożowy kompromis. Polski rząd milczy, Słowacja rozmawia
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej