Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.06.2025 03:33 Publikacja: 23.02.2023 03:00
Dariusz Iwanski
Foto: Dariusz Iwanski phone:601362305
Styczeń był dziesiątym z rzędu miesiącem spadku cen żywności na rynkach światowych. Ich wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks pobił historyczne rekordy zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie. Skąd spadki cen?
Spada przede wszystkim jeden z komponentów indeksu światowych cen żywności wyznaczanego przez FAO – tłuszcze roślinne. Ich subindeks i ceny spadły znacząco poniżej poziomu sprzed wybuchu wojny w Ukrainie. Pozostałe subindeksy: zbóż, mięsa, produktów mlecznych i cukru, też spadają, ale wyjąwszy produkty mleczne, są powyżej notowań sprzed wybuchu wojny. A ich ceny już wcześniej były bardzo wysokie.
Dzięki akcesji do Unii Europejskiej PKB Ukrainy wzrośnie nawet o 26 proc., ale skorzystają też inne państwa regi...
- Polska wykonała bardzo duży krok w 30-35 lat, i jest blisko zrobienia kolejnego. Żeby dojść do 60 proc. PKB US...
16 czerwca zmarł prof. Jan Czekaj, w przeszłości m.in. wiceminister finansów i przekształceń własnościowych, czł...
Na Uniwersytecie Warszawskim ruszyło Forum Bezpieczeństwa Europy Środkowo-Wschodniej. To inicjatywa, która ma wy...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Rosyjska wojna i spowolnienia gospodarcze nakręcają wzrost liczby przestępstw związanych z korupcją. Skorumpowan...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas