Reklama

Japońska policja aresztowała „sushi terrorystów”. Dla nich to była dobra zabawa

Policja w Japonii aresztowała dwóch mężczyzn za zanieczyszczenie wspólnej miski z marynowanym imbirem w restauracji typu fast food. Mężczyźni nagrali i opublikowali filmik ze swojego „dowcipu” w mediach społecznościowych.

Publikacja: 06.04.2023 14:36

Japońska policja aresztowała „sushi terrorystów”. Dla nich to była dobra zabawa

Foto: Bloomberg

Okazuje się, że 35-letni Ryu Shimazu i 34-letni Toshihide Oka to nie jedyni „dowcipnisie” a zjawisko określane w mediach społecznościowych jako „#sushitero” lub „#sushiterrorism”, wydaje się być coraz bardziej powszechne. Wcześniej tego typu żarty dotyczyły głównie typowych dla Japonii restauracji sushi, gdzie gotowe dania umieszcza się na ruchomej taśmie. Klienci sami sięgają po talerzyk z sushi. Incydentów tego typu było na tyle dużo, że rozważano nawet rezygnacje z takich restauracji, ze względów bezpieczeństwa publicznego.

Czytaj więcej

Sushi bez wasabi? W Japonii nie ma kto uprawiać słynnego chrzanu

Ryu Shimazu i Toshihide Oka zostali oskarżeni o utrudnianie prowadzenia działalności gospodarczej i niszczenie mienia - poinformowała policji w Osace, po tym, jak obaj użył własnych pałeczek do jedzenia czerwonego imbiru bezpośrednio ze wspólnej miski w Yoshinoya, popularnej sieci restauracji w tym mieście.

Film udostępniony w mediach społecznościowych pokazuje mężczyznę, prawdopodobnie Shimazu, energicznie jedzącego imbir. Według policji Shimazu powiedział, że zrobił to, ponieważ „chciał rozśmieszyć wszystkich”, podczas gdy Oka powiedział, że udostępnił wideo „ponieważ było zabawne” – informuje CNN.

- Film sprawił, że nasi stali klienci poczuli się niekomfortowo i nieswojo. Bardzo żałujemy, że stało się to publiczną wiadomością, która stawia pod znakiem zapytania bezpieczeństwo całej branży gastronomicznej. Mamy szczerą nadzieję, że taka sytuacja nie powtórzy się w przyszłości” – powiedział CNN rzecznik Yoshinoya.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Ban na telefony podczas jedzenia. Tak restauracja walczy o… dobre wrażenia

W zeszłym miesiącu policja w środkowej Japonii aresztowała trzy osoby za udział w podobnych żartach w Kura Sushi, sieci restauracji z przenośnikiem taśmowym. Oprócz Kura Sushi, dwie inne takie sieci – Sushiro, której właścicielem jest Food & Life Companies, oraz Hamazushi także doświadczyły podobnych problemów z klientami. Każda z sieci złożyła na policję.

Japonia już wcześniej zajmowała się problemem niehigienicznych zachowań podczas posiłków. Według Daiki Kobayashi, japońskiego analityka ds. handlu detalicznego w firmie Nomura, w 2013 r. częste doniesienia o żartach i destrukcyjnych zachowaniach w restauracjach negatywnie wpłynęły na sprzedaż i ruch u operatorów sieci barów sushi. Jednak najnowsze żarty na temat jedzenia, nagłośnione przez media społecznościowe, wywołały nową debatę w następstwie epidemii koronawirusa. W ostatnich tygodniach niektórzy japońscy użytkownicy mediów społecznościowych kwestionowali, czy restauracje sushi z przenośnikiem taśmowym i inne wspólne praktyki serwowania żywności mogą być kontynuowane, ponieważ konsumenci domagają się większej dbałości o czystość.

Gastronomia
Starbucks w USA traci klientów. Sprzedaż rośnie na świecie mimo drogiej kawy
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama