Victoria Wejchert wspólnie z grupą inwestorów tworzy Fundusz Inwestycyjny Zamkniętych Aktywów Niepublicznych. Źródłem kapitału Capital36 FIZ są aktywa odziedziczone przez Victorię Wejchert (córkę zmarłego w 2009 r. Jana Wejcherta, współwłaściciela ITI) oraz środki pochodzące od pozostałych uczestników funduszu.
– Jesteśmy skłonni zainwestować w spółki na różnym etapie działalności. Interesują nas przede wszystkim podmioty działające na stabilnych i perspektywicznych rynkach – mówi „Rz" Victoria Wejchert, członek zgromadzenia inwestorów funduszu. Podkreśla, że strategia, która leży u podstaw Capital36, zakłada inwestycje w przedsięwzięcia, których perspektywa jest zbyt długa, lub tempo wzrostu zbyt mało dynamiczne dla klasycznych funduszy typu private equity i venture capital.
Capital36 ma 5–7-letni horyzont inwestycyjny, w trakcie którego spółki należące do funduszu będą restrukturyzowane. – Z inwestycji zamierzamy wychodzić m.in. poprzez giełdę. Wydaje nam się, że to jedna z najciekawszych opcji – mówi Wojciech Szczepaniak, członek zgromadzenia inwestorów Capital36. W grę wchodzi też sprzedaż biznesów inwestorom branżowym.
Z kolei jedną z rozważanych opcji pozyskania dodatkowego finansowania dla realizowanych projektów jest emisja obligacji. Niewykluczone, że potem będą trafiać na rynek Catalyst. Początkowa wartość aktywów funduszu to 300–350 mln zł, a docelowo za ok. 5 lat nawet 1 mld zł. – Nie wykluczamy doproszenia do naszego funduszu nowych inwestorów. Zainteresowanych nie brakuje, a rozmowy się toczą – sygnalizuje Szczepaniak.
Pierwsza inwestycja, która jest w trakcie wnoszenia do funduszu, to Allenort – sieć specjalistycznych klinik kardiologicznych. – Nie jesteśmy dogmatykami branżowymi, interesują nas między innymi specjalistyczne segmenty rynku medycznego oraz rolnictwo – mówi Wejchert. Dodaje, że spółki z sektora rolnego, które wkrótce wejdą do portfela funduszu, prowadzą działalność na areale blisko 3 tys. hektarów. – W najbliższej przyszłości poinformujemy również o naszej najnowszej inwestycji w segmencie gastronomicznym. Na razie jednak nie możemy ujawnić żadnych szczegółów – mówi.