Tegoroczna impreza jest jeszcze smakowitsza od poprzednich. Tworzy je pięć głównych sekcji. Są to Focus: Tajwan (rok temu był to Singapur), tradycyjnie Taste of Korea, dalej Nowe Kino Azji, Sushi Typhoon oraz Azja w Obiektywie.
Z Kulturą na Ty - poleć swoje wydarzenie kulturalne
Otwarcie Pięciu Smaków to seans filmu Tajwańczyka Hsiao Ya-chuana „Taipei Exchanges". Chiński reżyser pokazał w nim skomplikowane relacje dwóch sióstr, które postanawiają otworzyć kawiarnię-restaurację. Ta w krótkim czasie przekształca się w oryginalne miejsce wymiany przedmiotów znoszonych przez ludzi mających do opowiedzenia własne, ciekawe historie. Będzie to jedyny film Ya-chuana w programie festiwalu, bogatym w pozycje nowe i w Polsce niewyświetlane.
Przede wszystkim nie można przegapić retrospektywy wybitnego artysty kina Hou Hsiao-hsiena, twórcy tzw. tajwańskiej nowej fali. Z nowości obowiązkowy jest zestaw filmów zrealizowanych w słynnym japońskim studio Sushi Typhoon.
Nie zabraknie oczywiście znanych nam doskonale nazwisk twórców, jak: Ang Lee, Tsai Ming-liang, Park Chan-wook, Takashi Miike i Tran Anh Hung. Ale warto zainteresować się nowymi dla nas, ale już głośnymi w świecie reżyserami, m.in. Parkiem Jung-bumem („Dzienniki z Musan").