Dokument opisuje zasady importu towarów do Wielkiej Brytanii. W przyjętym modelu zastosowano nowe podejście do kontroli bezpieczeństwa procesu importu towarów, jak również do kontroli sanitarnych i fitosanitarnych. Kontrole te dotyczą wwozu żywych zwierząt, zarodków produktów pochodzenia zwierzęcego, roślin i produktów roślinnych.
Regulacje oparto na nowym, prostszym systemie informatycznym Single Trade Window i na przypisaniu kategorii ryzyka konkretnym produktom. Towary niskiego ryzyka, czyli produkty przetworzone pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego oraz niektóre produkty rybne, nie muszą posiadać certyfikatu zdrowia i podlegają minimalnym kontrolom granicznym. Większość produktów nieprzetworzonych, w tym surowe mięso, nabiał, produkty pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęce wykorzystywane w paszach, stanowią towary średniego ryzyka, przy czym obecnie większość produktów eksportowanych przez Polskę do Wielkiej Brytanii znajduje się właśnie w tej grupie. Ich przewóz każdorazowo wymaga prenotyfikacji w systemie celnym i kontroli dokumentów na granicy, w tym świadectwa zdrowia, jednak kontrole fizyczne mają być wyrywkowe.