USA: spada sprzedaż piwa. Przyszła moda na wino w puszce

W Stanach Zjednoczonych spada sprzedaż piwa, ale na popularności zyskują za to alternatywne trunki, w tym wino w puszce oraz gotowe koktajle alkoholowe - i...

Rosjanie piją na umór, Kreml chce ograniczyć sprzedaż

W ciągu trzech kwartałów alkohol zabił w Rosji 5010 dorosłych i 1433 nastolatków. To o 12 proc. więcej niż rok wcześniej. Władze chcą ograniczyć godziny sp...

Subway na cenzurowanym. Z powodu sposobu hodowli kurczaków

Stowarzyszenie Otwarte Klatki wespół z europejskimi organizacjami ochrony zwierząt wzięło na celownik sieć fast food Subway. Chcą lepszych warunków dla kur...

Plastik znika z warzyw w Lidlu. Będą oznaczone „tatuażami”

Lidl jako pierwsza sieć handlowa wprowadza do sklepów warzywa zupełnie bez opakowań. Warzywa będą oznaczone przy użyciu światła pewnego rodzaju tatuażami.

Jak zamówić wino w restauracji? O tych zasadach warto pamiętać

Zamawianie wina w restauracjach bywa kłopotliwe i warto znać podstawowe zasady savoir-vivre'u, które przydadzą się na kolacji służbowej czy obiedzie rodzin...

#SnickersGate we Francji. Koncern dosłownie potraktował swoje hasło reklamowe

Hasło „Głodny nie jesteś sobą" wykorzystano w niecodziennym żarcie, którego „ofiarami" padli klienci.

Maciej Herman: Musimy nadążać za trendami

Gonimy konsumenta, gdyż on ciągle się zmienia i ewoluuje. Ma coraz inne oczekiwania i wymagania. Producent, który istnieje na rynku prawie 170 lat, i który...

Bartłomiej Grelewicz: Konsumenci szukają zywności ekologicznej

Konsumenci coraz częściej pytają o produkty ekologiczne. Widzimy obecne trendy i stale poszerzamy ofertę. W obecnej chwili mamy ponad 150 artykułów Bio - m...

Krzysztof Pawiński: Producenci żywności przed wyzwaniami gospodarki cyfrowej

Wyzwań Ci dostatek. Ogrom wręcz. Na pewno nie można się odnieść do wszystkich. Wiele z nich związanych jest z cyfryzacją oraz wejściem nowych technologii -...

Anna Dębicka: Czy konsumeci sięgają po produkty certyfikowane?

Dobro mórz i oceanów jest dzisiaj przejawiane i dlatego 20 lat temu powstała organizacja MSC. Certyfikat gwarantuje sieciom handlowym, że kupują surowiec p...

Michelin: restauracja ma być też dla zwykłych ludzi

Maleńka tokijska restauracja w podziemiu, w której jadł Barack Obama, pokazana w filmie dokumentalnym „Jiro Dreams of Sushi”, nie weszła do tegorocznego Pr...

Bruksela zablokuje drobiową kontrabandę z Ukrainy

Parlament Europejski załatał dziś lukę w prawie, która pozwalała na import z Ukrainy ogromnych ilości mięsa drobiowego bez podatku.

Holding spożywczy wciąż za mgłą

Prace nad utworzeniem krajowego holdingu spożywczego miały być ukończone już we wrześniu.

Ile średnio wydają Polacy w restauracjach? Ta liczba rośnie

60 proc. Polaków chodzi do restauracji. Ta liczba się nie zmienia, choć częstotliwość wizyt i wydatki mocno rosną.

25 lat i wystarczy. Indykpol ma dość giełdy

Po 25 latach na GPW główni akcjonariusze Indykpolu porozumieli się i ogłoszą przymusowy wykup akcji.

Rewolucja w sklepach. Dozowniki z wodą zamiast butelek?

Ekolodzy w Wielkiej Brytanii mają świetny pomysł na ograniczenie zużycia plastikowych butelek. Apelują do sieci handlowych, by wprowadziły w sklepach dystr...

Rosja: Korupcja śmierdząca alkoholem

Wiceszefowa państwowej instytucji dzielącej i rządzącej w sektorze produkcji alkoholu w Rosji, trafiła do aresztu pod zarzutem korupcji. Szef instytucji od...

Bobby Burger wprowadza wegańskie burgery. „Mięso” od Linda McCartney

Jeszcze w listopadzie w polskiej sieci burgerowni pojawi się wegańskie „mięso”. To nie jedyny ukłon sieci w stronę świadomych konsumentów.

Pijemy coraz więcej alkoholi z wyższej półki

Rzeka warta 36,2 mld zł wypływa z danych firmy Nielsen na temat sprzedaży napojów wyskokowych. W modzie są teraz droższe wersje whisky, gin i rum.

Akcyza tytoniowa wzrośnie

Podwyżki akcyzy na wyroby tytoniowe coraz bliżej.W środę zaakceptowała je sejmowa Komisja Finansów Publicznych. Paczka papierosów zdrożeje średnio o nieco...